ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Ο Τεκτονισμός στο Γιβραλτάρ



Ο Ελευθεροτεκτονισμός εμφανίζεται στο Γιβραλτάρ από το 1727 όταν μια ομάδα στρατιωτών ίδρυσε την πρώτη Τεκτονική Στοά στην περιοχή. Μια επιστολή του 1727 αναφέρει ΄΄ Ο Δούκας του Richmond εύχεται κάθε επιτυχία στους αδελφούς του Γιβραλταρ΄΄.

Ο Τεκτονισμός στο Γιβραλταρ έχει κάποιες αρκετά ενδιαφέρουσες ιστορίες οι οποίες αποτυπώθηκαν στην μνήμη των αδελφών και εξακολουθούν να συγκινούν μέχρι και σήμερα.

Η πρώτη ιστορία αφορά τον αδ. Dickson μέλος αρκετών Στοών στη Σκωτία. Ο αδ. Dickson απέπλευσε από το Γιβραλτάρ  με το πλήρωμα του με προορισμό κάποιο νησί της Ιταλίας. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ναυάγησαν και κατάφεραν παρά τις δυσμενείς συνθήκες να βγουν στις Ισπανικές ακτές κάτω από τα τοίχοι της Tarragona. O αδ. Dickson και το πλήρωμά του αιχμαλωτίστηκαν από τον τοπικό Κυβερνήτη  Don Antonio de Pizaro. Ο Don Antonio αφού παρείχε όλα τα απαραίτητα στους αιχμαλώτους άρχισε να ρωτά για κάποια άτομα στο Γιβραλτάρ τα οποία γνώριζε ο αδ. Dickson και ήταν όλοι Τέκτονες. Ο καπετάνιος υποψιάστηκε ότι ο κυβερνήτης μπορεί να είναι Τέκτονας και του έδωσε τα σημεία στα οποία και ανταποκρίθηκε. O Don Antonio τότε ετοίμασε ένα πλοίο  , το επάνδρωσε με Ισπανούς ναύτες και έστειλε τον αδ Dickson με το πλήρωμά του πίσω στο Γιβραλτάρ.

Όταν το πλοίο έφθασε στον προορισμό του ο Dickson ανέφερε στον εκεί διοικητή την ιστορία. Ο διοικητής ενθουσιασμένος έστειλε πίσω τους Ισπανούς με όλα τα απαραίτητα εφόδια για το ταξίδι τους και την ίδια νύχτα μυήθηκε στον Τεκτονισμό.


Η δεύτερη ιστορία έχει να κάνει με τη μεγαλύτερη σε διάρκεια συνεδρία στην ιστορία του Τεκτονισμού. Συγκεκριμένα κατά την πολιορκία του Γιβραλτάρ συνεδρίαζε η Στοά Brethren αρ.148. Τα μέλη της Στοάς που στην πλειοψηφία τους ήταν άνδρες του πυροβολικού κλήθηκαν να πάνε στις θέσεις τους. Τότε ο Β’ επόπτης κάλεσε τους αδελφούς από την εργασία εις την αναψυχή και ανεστάλησαν οι εργασίες της Στοάς. Η Στοά ξεκίνησε τις εργασίες της ξανά το 1783 όταν μέσα σε ένα κλίμα συγκίνησης ο Β’ Επόπτης κάλεσε τους αδελφούς από την αναψυχή και πάλι εις την εργασία, τρία χρόνια και έξι μήνες μετά για να ολοκληρωθεί η συνεδρία.