ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Ευτυχώς που κάποιοι οραματίζονται


Τελικά είναι απόλυτα σωστοί αυτοί που υποστηρίζουν ότι μέσα από τα προβλήματα και τις συγκρούσεις πάντοτε γεννιέται κάτι καλό, κάτι καινούργιο. Μια νέα ελπίδα που μας δίνει τη δύναμη να συνεχίζουμε οραματιζόμενοι ένα μέλλον καλύτερο απαλλαγμένο από τις ασχήμιες του παρελθόντος. Και ο Τεκτονισμός δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από αυτόν το άγραφο κανόνα.

 Μέσα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός Τεκτονισμός, με τις μη χαρισματικές διοικήσεις και τους αυλικούς που τις περιστοιχίζουν ,φαίνεται ότι αναδύεται δυναμικά ένα νέο <<είδος>> Τεκτόνων. Μια νέα <<τάξη>> αδελφών που με ανοιχτό πνευματικό ορίζοντα, απαλλαγμένοι από τα πάθη και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, οραματίζονται έναν Τεκτονισμό που θα ενώνει και όχι που θα χωρίζει. Οραματίζονται έναν Τεκτονισμό που θα συμμετάσχει στα κοινωνικά δρώμενα και θα συμβάλλει στην εξέλιξη της κοινωνίας με την ενεργό συμμετοχή των αδελφών στους ευρύτερους κοινωνικούς χώρους που διαμορφώνουν το παρόν αλλά και το μέλλον μας μη μένοντας <<ταμπουρωμένοι>> μέσα σε Στοές και Μέγαρα. Οραματίζονται έναν Τεκτονισμό που θα προάγει κοινές αξίες, όπως την ανιδιοτελή προσφορά και την κοινωνική αλληλεγγύη, ενισχύοντας παράλληλα την κοινωνική συνοχή . Οραματίζονται έναν Τεκτονισμό που ο αδελφός θα ορίζεται όχι από την οδό που στεγάζεται η Στοά του αλλά από την αγάπη για την αδελφότητα, τον άνθρωπο, τον αδελφό. Οραματίζονται έναν Τεκτονισμό όπου τα μετάλλια και οι βαθμοί δεν θα παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στις σχέσεις και τις συμπεριφορές. Οραματίζονται έναν Τεκτονισμό που οι υποψήφιοι να καταλάβουν τα ανώτερα αξιώματα της αδελφότητας δεν θα συμπεριφέρονται όπως οι πολιτικοί αναζητώντας συμμαχίες και κάνοντας <<προεκλογικό αγώνα>>. Οραματίζονται έναν Τεκτονισμό όπου ο Τέκτονας δεν θα πηγαίνει στη Στοά για να καλύψει τη ματαιοδοξία του αλλά για να δει τους αδελφούς του και από κοινού να τελέσουν τις εργασίες τους. Οραματίζονται έναν Τεκτονισμό που οι κανονισμοί και τα Συντάγματα θα συνεπικουρούν τις σχέσεις και δεν θα να τις προσδιορίζουν. Οραματίζονται την επιστροφή στις γνήσιες αρχές του Τεκτονισμού όπου το Ελευθερία – Ισότης – Αδελφότης θα συγκινεί αλλά συνάμα και θα εμπνέει.

 Αυτά οραματίζεται η νέα <<τάξη>> των Τεκτόνων. Και η ιστορία έχει διδάξει ότι οι νέες ιδέες που γεννιόνται μέσα σε μια κρίση συμπαρασύρουν στο πέρασμά τους τους πάντες και τα πάντα.

Δημόδοκος