ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

ΕΜΣτΕ - Η χρυσή ευκαιρία για αλλαγή




(Το κείμενο έστειλε φίλος του Blog με την επιθυμία να δημοσιευτεί)

Είναι αλήθεια ότι στον Τεκτονισμό ποτέ δεν υπήρξε έλλειμμα μεγάλων ιδεών και λόγων. Ούτε ποτέ αντιμετωπίσαμε στάση επιχειρημάτων. Είμαστε μια κοινωνική ομάδα που ρέπει προς την ρητορεία. Είμαστε μια αδελφότητα που διατηρεί πληθώρα θεωριών για μια καλύτερη κοινωνία. Είμαστε μια αδελφότητα όπου η πνευματικότητα είναι διάχυτη.

Οι παραδόσεις του συστήματος , τα αρχαία οροθέσια, τα τυπικά , οι συμβολισμοί και οι προσεγγίσεις μας στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τον άνθρωπο δημιούργησαν ένα πνευματικό οικοδόμημα στο οποία βρήκαν και βρίσκουν καταφύγιο όλα τα ανήσυχα πνεύματα που δυσκολεύονται να συμβιβαστούν με την πνευματική καθημερινότητα των σύγχρονων κοινωνιών. Κοινωνιών όπου η σκέψη και ο υγιής λόγος συρρικνώνονται ασφυκτικά προκειμένου να δημιουργηθούν άνθρωποι άνευ ουσίας και περιεχομένου.

Δυστυχώς όμως έρχονται γεγονότα τα οποία γκρεμίζουν τις ψευδαισθήσεις και τις αυταπάτες που πολλές φορές έχουμε οικοδομήσει και μας φέρνουν αντιμέτωπους με μια πραγματικότητα στην οποία κανείς δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια. Τα γεγονότα στην ΕΜΣτΕ τον τελευταίο καιρό έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι μέσα σε οποιαδήποτε αδελφότητα ή ομάδα μπορούν να υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι λειτουργούν εις βάρος του συνόλου , του καλοπροαίρετου συνόλου μακριά από τους αρχικούς σκοπούς και οράματα.

Έτσι γκρεμίζονται μύθοι όπως αυτός της συνοχής, σύμπνοιας ιδεών και πράξεων , άρρηκτων δεσμών κ.α. Δεδομένου όλων των παραπάνω πιστεύουμε ότι χρειάζεται πλήρη διαφάνεια σε όλες τις πτυχές που έχουν προκύψει για το καλό της συντεχνίας. Είναι υποχρεωτική η ενδελεχής έρευνα προκειμένου εάν υπάρχουν ατασθαλίες και παραλήψεις να αποδοθούν ευθύνες.

Δεν πρέπει όμως για κανέναν λόγο να αποδοκιμάζονται και να θεωρούνται εχθροί  αυτοί που κοινοποιούν ειδήσεις και γεγονότα. Θα πρέπει οι αδ. της ΕΜΣτΕ να μην στέκονται απέναντι σε οποιαδήποτε είδηση-πληροφορία αρνητικά αλλά με κριτικό πνεύμα. Πρέπει να το δουν ως μια ευκαιρία να εξαλειφτεί οποιαδήποτε υπόνοια και εάν τελικά αποδειχτούν μυθεύματα και ανακρίβειες να βγει από αυτή την περιπέτεια πιο δυνατή. Όμως πρέπει αυτό να γίνει από πλευράς των διοικούντων την ΕΜΣτΕ δίχως την ενοχοποίηση και δαιμονοποίηση της αντίθετης άποψης , της <<αντίθετης >> πλευράς. Πιθανώς να μην φταίει αυτή η πλευρά των απλών αδελφών οι οποίοι ήταν όλα αυτά τα χρόνια στο σκοτάδι σε ότι αφορούσε τις οργανωτικές δομές με αποτέλεσμα να ευνοείται η γιγάντωση μια φήμης ή ενός γεγονότος.

Ευελπιστώ να εκλάβουν το αίτημα για άμεση και πλήρη διαφάνεια σε όλους τους τομείς ως ένα σαφές μήνυμα για να επαναλειτουργήσει καταπώς πρέπει η ΕΜΣτΕ και η αδελφότητα. Για να επιτευχθεί η <<επανατεκτονοποίηση>> των Τεκτόνων.