ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

90 ΧΡΟΝΙΑ ΠΛΑΤΩΝ


(Αναδημοσίευση από διαδικτυακό τόπο της Σεπτής Στοάς «Πλάτων» Ανατολής Καβάλας)

Του Επιτ.·. Σεβ.·. Κοσμ.·. & 33° Αδ.·. Βασίλειου Πασάλη

Στις 22 Φεβρουαρίου του 1924 εγκαθιδρύθηκε σε επίσημη τελετή η Σ.·. Στ.·. ΠΛΑΤΩΝ Αρ.·. 63 στην πόλη της Καβάλας.

Στις 22 Φεβρουαρίου του 2014 γιορτάζουμε τα 90 χρόνια συνεχούς λειτουργίας της Σ.·. Στ.·. μας με σταθερά μεγάλο αριθμό μελών. Γιορτάζουμε τα 90 χρόνια μιας Τεκτ.·. πορείας «καρποφόρας» και ιδιαίτερα παραγωγικής… Με εξαίρεση την περίοδο 1940–1952 (από την έναρξη, δηλαδή, του Πολέμου μέχρι και την ημέρα οπότε και «αφυπνίστηκε» ο ΠΛΑΤΩΝ αμέσως μετά) οι σφύρες του Σεβ.·., του Α΄ και του Β΄ Επ.·. στο Σ.·. Εργ.·. μας ηχούν αδιάκοπα…

Η Ιστορία της Στ.·. μας είναι πλούσια σε πνευματικό περιεχόμενο με εκατοντάδες φιλοσοφημένες ομιλίες άξιων Αδδ.·., με διοργανώσεις εκδηλώσεων αλλά και με εκδόσεις βιβλίων Τεκτ.·. περιεχομένου. Η αλληλεγγύη μας προς την κοινωνία της Καβάλας (τόσο σε ευαγή Ιδρύματα όσο και σε μεμονωμένους συμπολίτες μας), αλλά και σε άλλες πόλεις, όπου υπάρχει ανάγκη, είναι καταγεγραμμένη. Η «παρουσία» του ΠΛΑΤΩΝΟΣ ήταν και είναι σημαντική, αλλά, ως συνήθως, αθόρυβη και μακριά από τα «φώτα» της δημοσιότητας…

Η Σ.·. Στ.·. μας αρχικά στεγάστηκε σε μισθωμένο οίκημα. Από νωρίς όμως, οι αείμνηστοι Αδδ.·. ιδρυτές του ΠΛΑΤΩΝΟΣ έκαναν έντονες προσπάθειες να αποκτήσουν ιδιόκτητη «στέγη». Μέσα από εισφορές και προσωπικά τραπεζικά δάνεια  Αδδ.·. μας, αγοράστηκε οικόπεδο και με το αρ. πρωτ. 1381/6-10-1939 έγγραφο προς τη Μεγ.·. Στ.·. της Ελλάδος, ο ΠΛΑΤΩΝ γνωστοποίησε την εγκατάστασή του σε ιδιόκτητο κτίριο, σε ένα λαμπρό Τεκτ.·. Μέγαρο, εκεί όπου μέχρι σήμερα, κάθε Τρίτη ανελλιπώς, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε ένα άριστο περιβάλλον που τιμά τον Ελληνικό Τεκτ.·.

Η Σ.·. Στ.·. ΠΛΑΤΩΝ είναι 24η Στ.·. στο σύνολο των Ελληνικών ως προς την αρχαιότητα ιδρύσεώς τους και η 15η ως προς το σύνολο των Αδδ.·. οι οποίοι υπήρξαν μέλη της από το 1924, με παρόντα αύξοντα αριθμό τους 472 Αδδ.·., ήτοι με περισσότερους Αδδ.·. από όλες τις επαρχιακές Στ.·. της χώρας μας! Η δε κοινωνική «διαστρωμάτωση» δείχνει ότι στις τάξεις των Πλατωνιδέων εκπροσωπούνται 32 διαφορετικά επαγγέλματα.

Σήμερα, 90 χρόνια μετά το πρώτο άναμμα των «φώτων» του ΠΛΑΤΩΝΟΣ, οφείλουμε Τιμή και Ευγνωμοσύνη στους πιονέρους Ιδρυτές μας· Τιμή και Ευγνωμοσύνη στους εκατοντάδες Αδδ.·. που εκόσμησαν κυριολεκτικά τις Στήλες μας· Τιμή και Αγάπη στους εν ενεργεία Αδδ.·. μας –και ιδίως στους νεαρούς, τόσο σε βιολογική όσο και σε Τεκτ.·. ηλικία– οι οποίοι λαμπρύνουν τη γηραιά Στ.·. μας και αποτελούν τους στέρεους λίθους της συνέχειας του Εργαστηρίου μας «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι των Αείμνηστων Ιδρυτών μας» του 1924:

ΠΕΤΥΧΑΚΗ ΣΟΛΩΝΑ
ΜΑΡΚΑΤΖΗ ΙΩΑΝΝΗ
ΜΙΜΟ ΜΑΝΘΟ
ΜΟΔΙΑΝΟ ΓΟΥΪΔΟ
ΜΠΕΝΣΟΥΣΑΝ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΓΟΥΡΟ ΑΝΤΩΝΙΟ
ΣΓΟΥΡΟ ΝΙΚΟΛΑΟ
ΤΕΡΜΕΝΤΖΗ ΙΩΑΝΝΗ
ήτοι, το πρώτο Συμβ.·. Αξιωματικών 1924–1925

Και
ΑΝΤΥΠΑ ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ
ΒΑΛΛΕΡΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ
ΤΡΙΜΕΡΗ ΓΕΩΡΓΙΟ
ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ
ΒΑΝΑΚΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟ
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ
ΚΟΝΣΟΥΛΙΔΗ ΙΩΑΝΝΗ
και ΣΑΛΕΜ ΙΣΑΑΚ


οι οποίοι μυήθηκαν το 1924 και αποτέλεσαν την απαρχή ενός στέρεου και μακρόβιου Τεκτ.·. οικοδομήματος.

Οι περισσότεροι ήλθαν ως πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη,  αλλά και από άλλες πόλεις και, ως  μόνιμοι κάτοικοι πια της πόλης μας, ίδρυσαν τον ΠΛΑΤΩΝΑ που επιζεί 90 χρόνια.


90 έτη «παρών», ο ΠΛΑΤΩΝ προσέφερε παλικάρια στους εθνικούς Αγώνες, με έντονη παρουσία στο έργο περίθαλψης των πρώτων προσφύγων από τις Αλησμόνητες Πατρίδες. Οι πλούσιοι Τέκτ.·.-Καπνέμποροί τότε ήσαν οι πρωτεργάτες στην με κάθε τρόπο αρωγή των χιλιάδων ξενιτεμένων Αδ.·. μας που «γέμισαν» την Καβάλα.   

10 Απριλίου 1934. Πανηγυρικός Εορτασμός 10ετηρίδος του ΠΛΑΤΩΝΟΣ (1924-1934) στην Καβάλα.

Η ιστορική μνήμη όλων μας είναι απαραίτητο ζωτικό στοιχείο για την πορεία μας, τόσο την ατομική όσο και του ΠΛΑΤΩΝΟΣ, αλλά και του Ελληνικού Τεκτ.·.

Η σταθερή ένωση όλων μας στον ΠΛΑΤΩΝΑ εδώ και 90 χρόνια εξακολουθεί διαρκώς να μεταλαμπαδεύει το Τεκτ.·. Φως στις καρδιές αυτών που πραγματικά το αναζητούν. Η Σ.·. Στ.·. σεμνύνεται για την αναγνώριση της προσφοράς της στο κοινωνικό σύνολο της πόλης, εργάζεται «εν σιγή» και «εν τάξει», συνεχίζοντας από το 1924  ένα έργο ζωής  και συνεχίζει έτσι ένα έργο ζωής…

Το 90χρονο Εργαστήριό  μας είναι πλήρες από 67 Αδελφές ψυχές, είναι ένα περιβόλι, όπου βλασταίνουν πάντα νέες ελπίδες…

πηγή:http://www.platonlodge.gr/epeteios-90-etwn-stoas-platon.html