ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Έφυγε μια μεγάλη μορφή του Γαλλικού Τεκτονισμού


Marc Blondel : ΄΄Για μένα ο Τεκτονισμός είναι ταξική συνεργασία΄΄

Την Κυριακή , 16 Μαρτίου, μετέστη  στην αιώνια Ανατολή  σε ηλικία 75 ετών  μια από τις σημαντικότερες μορφές του Γαλλικού Τεκτονισμού ο αδ. Marc Blondel .

Ο αδ. Blondel γεννήθηκε το 1938 και μυήθηκε στον Τεκτονισμό το 1961 στη Στοά Avant Garde της GODF. Από νωρίς δείχνει το ενδιαφέρον του για τα κοινά και τους κοινωνικούς αγώνες. Τάχθηκε στον αγώνα για την ανεξαρτησία της Αλγερίας ενώ το 1960 γίνεται Γραμματέας της Ένωσης Κοινωνικών Οργανώσεων στην περιοχή του Παρισιού. Μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος από το 1980 αναλαμβάνει τον οικονομικό τομέα της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών (FO) . Στις 4 Φεβρουαρίου του 1989 εκλέγεται στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών συγκεντρώνοντας το 53,6% των ψήφων και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι το 2004.

Το 2007 εκλέγεται  Πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ελεύθερης Σκέψης και παίζει ενεργό ρόλο στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας . Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας από το 1981 υπερασπίστηκε την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και της συλλογικής διαπραγμάτευσης και αγωνίστηκε για την απελευθέρωση φυλακισμένων συνδικαλιστών ανά τον κόσμο.

Ο Μεγάλος Διδάσκαλος της Μεγάλης Ανατολής της Γαλλίας δήλωσε για τον   αδ. Blondel ‘’ Πρόκειται γα μια ιστορική μορφή του Συνδικαλισμού και σύμβολο ανεξαρτησίας. Δημοκρατικός ακτιβιστής , Τέκτονας υψηλής ποιότητας έδειξε μεγάλη αγάπη και πίστη στην GODF’’.

Ο αδ. Blondel δεν ήταν από τους ανθρώπους που <<μασούσε>> τα λόγια του και για το λόγο αυτό δεν δίστασε να εκφράζει τις αντιρρήσεις του όπως έκανε στην περίπτωση του ανοίγματος της GODF στις γυναίκες. Τότε είχε δηλώσει ότι ‘’ Δεν συμφωνώ με το άνοιγμα παρά το γεγονός ότι η σύζυγός μου είναι και αδελφή μου στο DH. Είμαι υπέρ της ισότητας αλλά όχι του φεμινισμού ΄΄.


Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Στοάς Republique

πηγή: Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων