ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Εκουαδόρ 9 Οκτωβρίου 1820 – Όταν οι Τέκτονες έγραφαν ιστορία




Ήταν Οκτώβριος του 1820 όταν ο Στρατηγός   José de Villamil και ο φίλος του Don Jose de Antepara διοργάνωσαν μια μυστική συνάντηση με σκοπό τον συντονισμό τις εξέγερσης για την ανεξαρτησία της πόλης Γκουαγιακίλ του Εκουαδόρ. Τα μεσάνυχτα της 1ης Οκτωβρίου 1820 ορκίστηκαν στην Ιερή Βίβλο και επί του γνώμονα και του διαβήτη  οι:  ο λοχίας Miguel Letamendi , λοχαγοί  León Febres Cordero και Luis Urdaneta , και οι Τέκτονες ,συνταγματάρχης Gregorio Escobedo , Luis Fernando  ,Francisco de Paula Lavayen Juan Francisco ,Elizalde La Mar , Jose Rivas , Manuel J. Fajardo , Jose Correa και άλλοι .

Στις 9 Οκτωβρίου  ο Δρ. Jose Quinde Olmedo  μαζί με αδελφούς από τη Βενεζουέλα και μέλη της Στοάς Αστέρας της  Γκουαγιακίλ , με Σεβάσμιο τον Don Francisco Maria Roca ,συμμετέχουν στο σχεδιασμό και την εκτέλεση της επαναστατικής κίνησης.

Οι αδελφοί που μέσα στις Στοές τους είχαν διδαχθεί την ελευθερία, την δικαιοσύνη και την ισότητα είχε φθάσει η ώρα να τις εφαρμόσουν με αντάλλαγμα την ίδια τους τη ζωή. 

Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι οι δυνάμεις της ανεξαρτησίας νίκησαν τον βασιλικό στρατό και το Εκουαδόρ συμμετείχε στη Δημοκρατία του Σιμόν Μπολιβάρ, Δημοκρατία της Μεγάλης Κολομβίας (Republic of Gran Colombia) και έγινε ανεξάρτητο κράτος το 1830.

Πηγή: Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων