ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΕΠΤΗΣ ΣΤΟΑΣ ΠΛΑΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΙΓΚΙΠΑ OSMAT RIFAT IBRAHIM


 (Σημ.: Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα της Στοάς ΠΛΑΤΩΝ αρ. 63 εν. Ανατολή Καβάλας)


vraveysi1Ο Πρίγκιπας της Αιγύπτου και Πρίγκιπας στην Τουρκία Osman Rifat Ibrahim επισκέφτηκε την Πέμπτη 23 και την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014 την πόλη της Καβάλας με την ιδιότητα του Ιδρυτή και Προέδρου του Βασιλικού Ινστιτούτου Μοχάμεντ Άλι (Royal Institute Mohamed Ali) για να βραβεύσει τα μέλη της Διοίκησης, τους δωρητές και τους εθελοντές δύο Ιδρυμάτων του Κέντρου Πρόνοιας Ανατολικής Μακεδονίας–Θράκης που βρίσκονται στην περιοχή, του Κέντρου Προστασίας του Παιδιού Καβάλας (πρώην Παιδόπολη «Άγιος Γεώργιος») και του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Ελευθερουπόλεως.


Ο Πρίγκιπας Ibrahim είναι ένας από τους λίγους εν ζωή απογόνους του «πατέρα» της Σύγχρονης Αιγύπτου Μοχάμεντ Άλι ο οποίος, ως γνωστόν, γεννήθηκε και έζησε στην πόλη μας. Ο ισχυρός αυτός «δεσμός» της Βασιλικής Οικογένειας με την Καβάλα ήταν η αφορμή για την πρώτη αυτή αναγνωριστική επίσκεψη του Πρίγκιπα Ibrahim και η έναρξη της δραστηριοποίησης του Βασιλικού Ινστιτούτου Μοχάμεντ Άλι στην περιοχή μας, ενός Ιδρύματος που ως στόχο έχει την προώθηση του Πολιτισμού αλλά και της Φιλανθρωπίας.

Το βράδυ της Πέμπτης, 23 Ιανουαρίου 2014, ο Αδ.'. Ζήσης Βαπορίδης (Επιτ.'. Σεβ.'. της Σ.'. Στ.'. ΠΛΑΤΩΝ & 33°) συναντήθηκε με τον Πρίγκιπα Ibrahim μετά από αίτημα του πρώτου, με αφορμή την εργασία του ως ιστορικός–ερευνητής γύρω από τη ζωή και την κληρονομιά του Μοχάμεντ Άλι. Η συνάντηση έλαβε χώρα στο Imaret, το επιβλητικό μνημείο των 4.000 τμ που στα 1813 ο Μοχάμεντ Άλι «δώρισε» στην πόλη όπου γεννήθηκε και που σήμερα –υποδειγματικώς αναστηλωμένο– λειτουργεί ως πολυτελές ξενοδοχείο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής, ο Αδ.'. Βαπορίδης είχε επιπλέον την ευκαιρία να τον ενημερώσει για το πλούσιο Πνευματικό αλλά και Φιλανθρωπικό έργο της Σ.'. Στ.'. ΠΛΑΤΩΝ και, μαζί με τους χαιρετισμούς του Σεβ.'. της Στ.'. Αδ.'. Κ.Κ., να του δωρίσει αναμνηστικό λεύκωμα. αλλά και να του επιδώσει τιμής ένεκεν το μετάλλιο της Στ.'. μας.

Το πρωί της Παρασκευής, 24 Ιανουαρίου 2014, ο Πρίγκιπας επισκέφτηκε την Οικία του Μοχάμεντ Άλι στη «μύτη» της Χερσονήσου της Παναγίας (σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο) αλλά και το άγαλμα του προγόνου του (έργο του μεγάλου Έλληνα γλύπτη Γεωργίου Δημητριάδη) που, από το 1934, κοσμεί την ομώνυμη πλατεία της «Παλιάς Πόλης». Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης, βράβευσε τον Αδ.'. Ζήση Βαπορίδη, επιδίδοντάς του τιμητικό δίπλωμα και μετάλλιο τιμής για το ιδιαίτερα σημαντικό ερευνητικό του έργο, ενώ στο πρόσωπό του βράβευσε και τη Σ.'. Στ.'. ΠΛΑΤΩΝ για το πλούσιο φιλανθρωπικό της έργο, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν είναι Τεκτ.'.!

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τον Πρίγκιπα, στο σύντομο αυτό ταξίδι του στην Καβάλα, συνόδευε ο Γεώργιος Δ. Νικολαΐδης, Αντιπρόσωπος στην Ελλάδα του Βασιλικού Ινστιτούτου Μοχάμεντ Άλι.


ΛΕΖΑΝΤΕΣ
Νο1  Καβάλα, Imaret, Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014: Ο Αδ.'. Ζήσης Βαπορίδης επιδίδει τιμής ένεκεν στον Πρίγκιπα Osman Rifat Ibrahim το μετάλλιο της Σ.'. Στ.'. ΠΛΑΤΩΝ Αρ.'. 63 Εν Αν.'. Καβάλας

Νο2  Καβάλα, Οικία–Μουσείο Μοχάμεντ Άλι, Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014: Ο Πρίγκιπας Osman Rifat Ibrahim βραβεύει τον Αδ.'. Ζήση Βαπορίδη τόσο ως ιστορικό–ερευνητή με σημαντική συνεισφορά στην ανάδειξη της κληρονομιάς του Ιδρυτή της Σύγχρονης Αιγύπτου Μοχάμεντ Άλι όσο και ως εκπρόσωπο της Σ.'. Στ.'. ΠΛΑΤΩΝ Αρ.'. 63 Εν Αν.'. Καβάλας


Πηγή:http://www.platonlodge.gr/