ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Κριτήρια και επιλογή εισδοχής

(Σημ: Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα της Σ.Σ.Στοάς ΠΛΑΤΩΝ αρ. 63- http://www.platonlodge.gr/arthra-gia-tektonismo/) 


ΤΟΥ ΑΔ.΄. Β. Π. 11-11-2015 
Σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό της Μεγ.΄. Στοάς της Ελλάδος και τον Ειδικό Κανονισμό κάθε Στοάς, οι προτεινόμενοι για εισδοχή-μύηση πρέπει να είναι ανεπιλήπτου ήθους και χαρακτήρα, με ηλικία άνω των 23 ετών κατ΄ελάχιστον, χαρακτηριζόμενοι ως ελεύθεροι και χρηστοήθεις, να μην είναι άεργοι (όχι αργόσχολοι «επιχειρηματίες»), δυνάμενοι να έχουν αντίληψη και μόρφωση προς κατανόηση του Ελευθεροτεκτονικών Αρχών και Ιδεών και οι τρεις οριζόμενοι Διδ.΄. να εκφράζουν θετική άποψη για τους υπό κρίση, μετά από προφορική συζήτηση και τις απαντήσεις τους στο σχετικό ερωτηματολόγιο. Όλοι έχουμε περάσει από αυτή την ουσιαστική κρίση και η θετική ψήφος των Αδελφών μας, μας επέτρεψε να αξιωθούμε της μυήσεως. 

 Είναι γεγονός ότι στην αμύητη κοινωνία υπάρχουν ουκ ολίγοι που θα μπορούσα να τους ονομάσω «Αμύητους Τέκτονες», γιατί ο τίτλος αυτός αναφέρεται σε ανθρώπους που έχουν την καλλιέργεια, τις πνευματικές ανησυχίες και την εσωτερική πειθαρχία που είναι απαραίτητες προϋποθέσεις και βοηθήματα, για να ενταχθεί κάποιος στην Τεκτονική Αδελφότητα και οι οποίοι για διάφορους λόγους, δεν την έχουν ανακαλύψει ακόμη ή δεν έχουν επιλέξει την ένταξή τους σε αυτήν ή και ακόμη οι τυχόν φίλοι τους Τέκτονες σε γινόμενες συζητήσεις, κρατώντας για τον εαυτό τους ή από φόβο δεν εκδηλώνουν την ταυτότητά τους ή και τέλος διότι δεν ενδιαφέρονται να συζητήσουν με φιλικά τους πρόσωπα για τον Τεκτονισμό.

  Κατ΄αρχήν ΔΕΝ ασκούμε προσηλυτισμό για κανένα λόγο. Πρέπει λοιπόν ο ενδιαφερόμενος να βρει μόνος του την άκρη, για να δείξει με αυτόν τον τρόπο το πραγματικό του ενδιαφέρον. Θα διαπιστώσει ότι πολλά από τα μέλη μιας Στοάς διακρίνονται για τη βαθιά θρησκευτικότητα και πίστη τους (Δεν θα βρει άθεους ή σατανιστές), διότι σαν μη θρησκευτική Αδελφότητα ο Τεκτονισμός αποτελείται από ανθρώπους που έχουν την ευρύτητα του πνεύματος να ακούσουν όλες τις απόψεις, είτε αυτές προέρχονται από το Ισλάμ, τις Ανατολικές θρησκείες και φιλοσοφίες ή τον αρχαίο και μεσαιωνικό μυστικισμό, και να τις συζητήσουν χωρίς τη στενόμυαλη αντιμετώπιση που πολλές φορές δείχνουν οι απόλυτα δογματικοί άνθρωποι. Και αυτό συμβαίνει γιατί ο συνειδητοποιημένος Τέκτων γνωρίζει ότι κανένα Δόγμα δεν είναι κάτοχος της Απόλυτης και Αποκλειστικής Αλήθειας και η αλήθεια του καθένα μας πηγάζει από την καρδιά του και την πίστη του. 

  Όμως ένας μυημένος, έχοντας την εμπειρία που απέκτησε μέσα στην Τεκτονική Στοά, μπορεί να διακρίνει την ποιότητα των ανθρώπων με τους οποίους συνδιαλέγεται, οι οποίοι έχουν ευρεία ακαδημαϊκή και κοινωνική μόρφωση, έχουν καταξιωθεί στον επαγγελματικό τους στίβο και διαπνέονται ακόμη από τα ιδανικά και τις ανησυχίες που τους ώθησαν να γίνουν αυτό που είναι σήμερα, χωρίς να έχουν φθαρεί από τη το περιβάλλον που ζουν στην αμύητη κοινωνία. 

 Στην διαρκώς επαναλαμβανόμενη έκφραση της ανησυχίας τους σχετικά με το πώς, άνθρωποι που ακόμη παραμένουν εσωτερικά «αγνοί», θα μπορούσαν να επηρεάσουν την Κοινωνία μας προς το καλύτερο, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι, τέτοιες αλλαγές πάντοτε γίνονται σταδιακά «και δια του παραδείγματος» μια τακτική η οποία αποτελεί τη βάση της λειτουργίας του Τεκτονισμού. Έτσι θα ήταν ευτύχημα να ιδούμε τέτοιους άνδρες αυτής της ποιότητας, να αποφασίζουν να κρούσουν τις θύρες των Στοών του Ορθού Λόγου όπου θα πάρουν αγάπη, αλληλεγγύη και ηθική στήριξη από τους αδελφούς τους (όπως άλλωστε βρίσκουν σε οποιοδήποτε πνευματικό ή επαγγελματικό σύλλογο ανήκουν). 

 Θα ήταν τουλάχιστον αφελές και εγωιστικό να πιστεύουμε ότι οι ενταγμένοι στον Τεκτονισμό, είμαστε οι μόνοι ξεχωριστοί άνθρωποι γύρω μας. 

Προς Θεού! Yπάρχουν πολλοί άλλοι, εκτός, των οποίων η στάση τους στη ζωή έχει αποδείξει ότι θα μπορούσαν να διδάξουν πολλά πράγματα σε εμάς, τους «μυημένους»!