ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Μια 85χρονη θυμάται - Μας βοήθησαν οι Ελευθεροτέκτονες



Ήταν νύχτα του Νοεμβρίου  του 1938 όταν μέσα σε φωνές ,χτυπήματα και απειλές η μυστική αστυνομία του Ναζιστικού κόμματος της Γερμανίας εισβάλει στο σπίτι του Εβραίου Jakub Offner  και τον συλλαμβάνει μπροστά στα μάτια της  11χρονης κόρης του Doli. Στη συνέχεια ακολουθεί το δρόμο που πήραν και άλλοι συλληφθέντες προς το Νταχάου.

Μετά από ένα περίπου μήνα, Δεκέμβρης του 38 ,  την πόρτα της οικογένειας χτυπά ένας άγνωστος όπου ενημερώνει την μητέρα ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα το σπίτι τους διότι την επομένη θα συλλαμβάνονταν. Η κα Offner    , πρωί – πρωί παίρνει ,μαζί με τα δυο της παιδιά, το τρένο για την Πολωνία.  Εκεί θα συναντήσει τον άνδρα της ο οποίος είχε  δραπετεύσει από το στρατόπεδο του Νταχάου ,  σύμφωνα με τη μαρτυρία της Doli, με τη βοήθεια  Ελευθεροτεκτόνων που ήταν αιχμάλωτοι στο στρατόπεδο. Η οικογένεια στη συνέχεια φεύγει με κάθε μυστικότητα για την περιοχή του Άουσβιτς όπου και διέμειναν σε σπίτι συγγενών.

Το 1939 οι Γερμανοί εντοπίζουν την οικογένεια και ζητούν από τον   Jakub να αποκαλύψει τα ονόματα των Ελευθεροτεκτόνων που τον βοήθησαν να δραπετεύσει. Ο  Jakub Offner  αρνήθηκε και όπως πληροφορήθηκε η οικογένεια λιγο αργότερα, αφου ανακρίθηκε , εκτελέστηκε.

Η κα Doli Offnen ζει σήμερα στις ΗΠΑ . Παρά το προχωρημένο της ηλικίας της δεν ξεχνά αυτά που βίωσε τη δύσκολη εκείνη περίοδο.

πηγή: Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων