ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

103 χρόνια από το θάνατο του Francesc Ferrer i Guàrdia






Στις 13 Οκτώβρη συμπληρώνονται 103 χρόνια από το θάνατο του Ισπανού στοχαστή και Ελευθεροτέκτονα Francesc Ferrer i Guàrdia (1859-1909) .

Γνωστές στο ευρύ κοινό οι αρχές του περί αναρχισμού απεικονίζονται χαρακτηριστικά στην φράση του << το πνεύμα θα εξυψωθεί όταν εναντιωθεί στο σιδηρούν καθεστώς της χώρας>>.

Ο Ferrer ίδρυσε το Μοντέρνο Σχολείο στη Βαρκελώνη στις αρχές του 20ού αιώνα, ένα σχολείο βασισμένο στις ελευθεριακές ιδέες. Αργότερα κατηγορήθηκε ως υποκινητής της λεγόμενης «Τραγικής Εβδομάδας» (λαϊκή εξέγερση στη Βαρκελώνη τον Ιούλιο του 1909) και εκτελέστηκε, παρόλες τις αντιδράσεις και κινητοποιήσεις.

«Η εκπαίδευση σημαίνει σήμερα δαμάζω , εκπαιδεύω , εξημερώνω. Έχει μια και μόνο πολύ συγκεκριμένη ιδέα και θέληση , να κάνει τα παιδιά να συνηθίσουν στην υπακοή , να πιστεύουν και να σκέφτονται ακολουθώντας τα κοινωνικά δόγματα που επικρατούν . Δεν ενδιαφέρεται να υποστηρίξει την αυθόρμητη ανάπτυξη των ικανοτήτων του παιδιού , δεν το αφήνει ελεύθερο να αναπτύξει τις φυσικές του ανάγκες , τις πνευματικές και ηθικές. Πρόκειται μόνο να τους επιβάλει μια διαφορετική σκέψη έτσι ώστε να διατηρηθεί για πάντα το σημερινό καθεστώς , θέλει να δημιουργήσει ένα άτομο στενά προσαρμοσμένο στον κοινωνικό μηχανισμό. Επαναλαμβάνω το σχολείο δεν είναι τίποτα άλλο από ένα όργανο καταπίεσης στα χέρια των κυβερνώντων. Αυτοί δε θέλησαν ποτέ την ανύψωση του ατόμου , αλλά τις υπηρεσίες του , γι αυτό είναι μάταιο να ελπίζεις στα κατασκευασμένα από την εξουσία σχολεία»

«Εμείς θέλαμε ανθρώπους ικανούς να καταστρέφουν, να ανανεώνουν συνεχώς το περιβάλλον και να ανανεώνουν τους εαυτούς τους. Ανθρώπους των οποίων η δύναμη υπάρχει στην Ανεξαρτησία του πνεύματος, που δεν υποτάσσονται ποτέ και σε τίποτα, πάντοτε έτοιμοι να δεχτούν το καλύτερο, ευτυχισμένοι με το θρίαμβο των νέων ιδεών, έτοιμοι να ζήσουν πολλές ζωές σε μία μόνο».

 Το περίζωμά του εκτίθεται στο Μουσείο της Μεγάλης Ανατολής της Γαλλίας. 

Πηγή : Ελληνικό Πρακτορείο Τεκτονικών Ειδήσεων