ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Στην μνήμη των αδελφών – θυμάτων του B' Π.Π



Δυο μικρές ιστορίες που λένε όμως πολλά.

(από εργασία αδελφού που παρουσιάστηκε στη Στοά Αθηνά –Σοφία 2030)



Στρατόπεδο Oflag 79 (Brunswick, Γερμανία): Το στρατόπεδο βρίσκονταν μεταξύ ενός στρατιωτικού αεροδρομίου και ενός εργοστασίου κινητήρων αεροσκαφών. Εκεί βρέθηκαν 70 αδελφοί από την Αγγλία, τη Σκωτία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τον Καναδά, τη Νότια Αφρική και τις ΗΠΑ. Συναντιόντουσαν στα κελάρια του στρατοπέδου όπου χρησίμευαν και για τις αεροπορικές επιδρομές. Μετά από μια τέτοια επιδρομή ο αδ. Selby-Boothroyd δήλωσε με μια δόση χιούμορ ‘’ ευτυχώς τώρα έχουμε άφθονους ακατέργαστους λίθους’’

Όλα τα τελετουργικά εργαλεία που χρησιμοποιούσαν ήταν σε τέτοιο μέγεθος που χωρούσαν στην τσέπη σε περίπτωση που εμφανίζονταν φύλακες. 

Στις 10, Απριλίου, 1945 συναντήθηκαν για τελευταία φορά και ο αδ.  Selby-Boothroyd είπε τις τελευταίες λέξεις: ‘’ Κλείνονται οι εργασίες έως ότου ο χρόνος και οι συνθήκες επιτρέψουν σε επτά από εμάς βρεθούμε πάλι μαζί’’. Ήταν η τελευταία συνεδρία της Στοάς Brunswick.

Oflag VII D (Tittmoning, Γερμανία):
Τρεις αδελφοί οι οποίοι είχαν μεταφερθεί από το Laufen είχαν την τύχη να μείνουν στο ίδιο δωμάτιο. Μετά από λίγες συζητήσεις δεν άργησαν να αναγνωριστούν ως αδελφοί.  Έτσι άρχισαν να κάνουν τις πρώτες συνεδρίες. Οι μυστικές τους συναντήσεις υπέπεσαν στην αντίληψη του Βρετανού αξιωματικού ,ο συνταγματάρχης Gamble, ο οποίος ζήτησε να μάθει το λόγο των συναντήσεων τους. Όταν του αποκαλύφθηκε η αλήθεια δέχτηκε να επιτρέψει την συνέχεια των συναντήσεων με την προϋπόθεση να μυηθεί κι αυτός. 

Μέσα σε λίγο καιρό είχαν συγκεντρωθεί 20 αδελφοί μεταξύ των οποίων και δύο πρώην Σεβάσμιοι. Για θέμα ασφαλείας το τυπικό λέγονταν από στήθους .
Το Σεπτέμβριο του 1942 το στρατόπεδο μεταφέρετε σε άλλο σημείο. Αμέσως οι αδελφοί οργανώνονται προκειμένου να συνεχίσουν τις εργασίες τους. Συναντούν εκεί τον οδοντίατρο Bro. Greenslade ο οποίος τους παραχωρεί το ιατρεία για να γίνονται οι συνεδρίες. Κατά την διάρκεια των 2,5 επόμενων ετών οι αδελφοί αυξήθηκαν σε τέτοιο αριθμό που αναγκάστηκαν να σπάσουν σε 4 Στοές.  Οι δύο εργάζονταν με το Αγγλικό Τυπικό , μια με το Σκωτικό και μια με ένα Τυπικό που χρησιμοποιούνταν στην Αυστραλία.

Στην τελευταία τους συνεδρία, όταν ο ήλιος της απελευθέρωσης άρχισε να γίνεται ορατός, συνυπέγραψαν έναν χαιρετισμό στον Μεγάλο Διδάσκαλο της Ηνωμένης  Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας διαβεβαιώνοντας τον ότι συνέχισαν να εργάζονται στην Βασιλική Τέχνη ακόμη και κατά την αιχμαλωσία τους. Την επιστολή υπέγραψαν 43 αδελφοί. Σήμερα το κείμενο που τελικά έφθασε στα χέρια του αποδέκτη, βρίσκεται στο Μουσείο της Ηνωμένης Μεγάλης Στοάς της Αγγλία.