ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Ο τέκτονας Τζιοβάννι Σολαίρ στην Ιθάκη του 1837




(Αναδημοσίευση από το Blog  http://dimos-syrmis.blogspot.gr)





Πρόσφατα διάβασα ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο! Είναι το βιβλίο που έγραψε ο Πέτρος Βλάχος πρώην προϊστάμενος του ιστορικού αρχείου Ιθάκης.

   Το βιβλίο έχει τίτλο «Ο τέκτονας Τζιοβάννι Σολαίρ στην Ιθάκη του 1837»  και περιγράφει τη ζωή και την περιπέτεια του γνωστού Σολαίρη στην Ιθάκη του προπερασμένου αιώνα. Ολόκληρο το βιβλίο είναι βασισμένο σε κείμενα και ντοκουμέντα που υπάρχουν στο ιστορικό αρχείο.

Ο Γάλλος Τζιοβάννι Σολαίρ, περιπετειώδης τύπος, μεσαίας οικονομικής επιφάνειας, κατέληξε στην Ιθάκη διδάσκοντας Ιταλικά. Τέκτονας ο ίδιος, θέλοντας να ακολουθήσει τα χνάρια της πολιτισμένης Ευρώπης ίδρυσε τεκτονική στοά σε μια προσπάθεια να προσαρμόσει την Ιθάκη στο πνεύμα των καιρών. Τότε ο τεκτονισμός μεσουρανούσε στην Ευρώπη, όλα τα Ιόνια νησιά είχαν στοές που έπαιζαν σημαντικότατο ρόλο στο γίγνεσθαι της εποχής, δεν μπορούσε η Ιθάκη να μείνει έξω.

    Έτσι σκέφτονταν ο Σολαίρ και ξεσήκωσε τη πολυσυλλεκτική και συντηρητική κοινωνία της Ιθάκης. Το κυριότερο όμως που διαφαίνεται στην ιστορία του, είναι ο φθόνος και το μίσος που προκάλεσε. Οι Ιθακήσιοι προσπάθησαν να τον διώξουν και να κλείσουν τη στοά. Στο τέλος σκότωσαν τη γυναίκα του και το παιδί του και ενοχοποίησαν αυτόν για δολοφόνο..