ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Κοινό Δελτίο Τύπου του Υ.Σ της Ελλάδος του Α.Α.Σ.Τ και της Μ.Σ της Ελλάδος του Α.Α.Σ.Τ


Υ:.Σ:. ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟΥ Α:. &  Α:. Σ:. Τ:.
Μ:. Στ:. ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟΥ Α:. &  Α:. Σ:. Τ:.


ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της 16ης Δεκ. 2013

            Το Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2013, υπήρξε μια ιστορική 
ημέρα για τον Ελληνικό Τεκτονισμό του Α:. και Α:.Σ:.Τ:.

            Οι Σ:.Στ:. «Πρόοδος» υπ’ αρ. 8 Ανατολής Άργους και «Των Δύο Φίλων Δάμωνος και Φιντίου» υπ’ αρ. 1/135 Ανατολής Ναυπλίου, απέκτησαν το δικό τους πλέον Ναό στην Αργολίδα.
Σημειώνεται προς αποφυγή κάθε παρανόησης ή παρερμηνείας, ότι στον Τεκτονισμό ονομάζουμε «ΝΑΟ» τον χώρο των συναθροίσεων και εργασιών μας, καθώς «ναός» εσήμαινε  χώρος συναθροίσεων προσώπων, ως μίας κοινότητας, ομάδας κλπ., για εκδηλώσεις κοινωνικοπνευματικού χαρακτήρα, δίχως καμία σχέση με τον χώρο θρησκευτικών τελετουργιών της χριστιανικής (την «εκκλησία», ως κτίριο) ή εβραϊκής (την συναγωγή) ή μουσουλμανικής (το τζαμί) θρησκείας και τις τελετουργίες τους.

            Η προσφορά του ακινήτου, η αφειδής προσφορά εργασίας των αδελφών της Αργολίδας, η παροχή του τεκτονικού εξοπλισμού από την Μεγάλη Στοά της Ελλάδος του Α:. και Α:.Σ:.Τ:. και από το Ύπατο Συμβούλιο της Ελλάδος και η οικονομική βοήθεια του Μεγάλου Θησαυροφυλακίου, συνέβαλαν ώστε το αποτέλεσμα να  ανταποκριθεί πλήρως στις προσδοκίες των αδελφών.
            Αντιπροσωπεία της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος του Α:. και Α:.Σ:.Τ:. συνοδευόμενη από αντιπροσωπείες των Σ:. Στοών Αθηνών και Πειραιώς έκανε τα  εγκαίνια .
            Ο Σεβάσμιος της Στοάς «Πρόοδος» προσεφώνησε τους συμμετέχοντες αδελφούς και εκφώνησε τον εναρκτήριο λόγο, λόγο καθ’ όλα άξιο του αξιώματός του.
            Τον λόγο έλαβαν πολλοί αδελφοί με τελευταίο τον Ενδοξώτατο Μέγα Διδάσκαλο και όλοι εξέφρασαν την συγκίνησή τους, αλλά και επεσήμαναν την ιστορική σημασία του γεγονότος.
            Οι εργασίες των Σ:.Στ:. Άργους και Ναυπλίου, σε συνεργασία, έκλεισαν κανονικά.
Αφού έγινε η κατάλληλοι διασκευή, ακολούθησε η ίδρυση του Υπερτάτου Περιστυλίου «Ιωάννης Καποδίστριας» υπ’ αρ. 3 Ανατολής Ναυπλίου και Κοιλάδος Ινάχου.
            Στην ίδρυση του Περιστυλίου πρωτοστάτησε τριμελής επιτροπή του Υπάτου Συμβουλίου της Ελλάδος αποτελούμενη από τον Κραταιώτατο Ύπατο Μέγα Ταξιάρχη, τον Κραταιό Ανθύπατο Μέγα Ταξιάρχη και τον Κραταιό Καγκελάριο.
            Η ίδρυση του Υπερτάτου Περιστυλίου, που θα εργάζεται και ως Στοά Τελειοποιήσεως, υπήρξε το δεύτερο ιστορικό γεγονός της ημέρας.
            Οι εργασίες του Υπερτάτου Περιστυλίου διακόπηκαν κανονικά, αφού προηγήθηκε Ροδοσταυρικό Δείπνο.
            Οι εκδηλώσεις της ημέρας περατώθηκαν με επίσημο δείπνο, που παρέθεσαν οι αδελφοί της Αργολίδος. Σε αυτό παρέστησαν, πλην των αδελφών των δύο Τεκτονικών Σωμάτων, η Ενδοξωτάτη Μεγάλη Διδάσκαλος της Μεγάλης Αμιγούς Γυναικείας Στοάς της Ελλάδος του Α:. και Α:.Σ:.Τ:. συνοδευόμενη από αντιπροσωπεία αδελφών και σύζυγοι τόσο των αδελφών της Αργολίδος όσο και των Αθηνών - Πειραιώς.
            Μετά τις προσήκουσες προπόσεις και το εξαιρετικό δείπνο, που ακολούθησε, ο Κραταιώτατος Ύπατος Μέγας Ταξιάρχης προσφώνησε τις παριστάμενες κυρίες, την Ενδοξωτάτη και όλους τους αδελφούς. Στο σύντομο λόγο του αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της ίδρυσης της Στοάς του Ναυπλίου με αναβίωση της πρώτης κατά το 1826 Στοάς Τεκτόνων στην Ελεύθερη Ελλάδα, στην ιστορική σημασία της αναβίωσης της Στοάς «Πρόοδος» του Άργους, αφού αυτή υπήρξε μία από τις 8 ιδρυτικές Στοές της Μεγάλης Ανατολής της Ελλάδος του Α:. και Α:.Σ:.Τ:. το 1868 και τέλος, στην ιδιαίτερη σημασία της ίδρυσης Υπερτάτου Περιστυλίου στο Ναύπλιο, τιμώντας μάλιστα το όνομα του Πρώτου Κυβερνήτη της Ανεξάρτητης Ελλάδας και Τέκτονα Ιωάννη Καποδίστρια.
            Περατώνοντας ο Κραταιώτατος Ύπατος Μέγας Ταξιάρχης την προσφώνησή του ευχήθηκε σε όλους να δούμε ιδρυόμενο και Άρειο Πάγο στο Ναύπλιο, νέες Στοές στις πόλεις της Πελοποννήσου και Γυναικεία Στοά στο Άργος υπό την αιγίδα της Μ:.Α:.Γ:.Σ:.Τ:.Ε:. του Α:. και Α:.Σ:.Τ:.
            Με την διάλυση της εορταστικής εκδήλωσης πολλές κυρίες, σύζυγοι των Αργείων και Ναυπλιέων αδελφών, ζήτησαν από την Ενδοξωτάτη Μεγάλη Διδάσκαλο να μυηθούν στον Τεκτονισμό και εν καιρώ να ιδρυθεί στο Άργος Αμιγής Γυναικεία Στοά. Οι αδελφοί αποχώρησαν ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι.
           
Αθήνα 16/12/2013                             

Από την Μεγάλη Καγκελαρία του Υπάτου Συμβουλίου
Από την Μεγάλη Γραμματεία της Μεγάλης Στοάς