ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Υπόθεση William James - Μια μη Τεκτονική ιστορία που στοίχισε στον Τεκτονισμό



Δέκα χρόνια συμπληρώθηκαν εφέτος από ένα γεγονός που συντάραξε την Τεκτονική οικογένεια των ΗΠΑ και όχι μόνον. Ήταν Μάρτιος του 2004 όταν 10 πρώην Τέκτονες, οι οποίοι δεν άνηκαν σε καμία επίσημη Τεκτονική δύναμη , είχαν προγραμματίσει μύηση ενός νέου μέλους στην ομάδα τους που την είχαν ονομάσει Fellow Craft Club.

Η τελετή προέβλεπε ότι ο νεοεισερχόμενος θα τοποθετούνταν σε μια καρέκλα στο κέντρο της αίθουσας και ανάμεσα σε διάφορους ήχους θα πυροβολούνταν από απόσταση δέκα μέτρων από τον επικεφαλής. Ο νέος δεν έπρεπε να επιδείξει φόβο σε καμία στιγμή της τελετής διαφορετικά η μύησή του δεν θα μπορούσε να προχωρήσει. Φυσικά τα πυρά δεν θα ήταν αληθινά και η συγκεκριμένη ενέργεια ήταν το αποκορύφωμα ενός τελετουργικού δρώμενου.

Όμως στην πορεία κάτι δεν πήγε όπως ήταν προγραμματισμένο. Στο περίστροφο του 76 χρονου επικεφαλής της ομάδας κου Albert Eid , ο οποίος διέθεται άδεια οπλοφορίας , βρέθηκε μια σφαίρα με βλήμα με αποτέλεσμα η τελετή να εξελιχθεί σε τραγωδία καθώς ο 46 χρονος νεομυούμενος βρήκε ακαριαίο θάνατο. 


Από εκείνη τη στιγμή και μετά η υπόθεση ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Εφημερίδες, τηλεοπτικοί σταθμοί, ραδιόφωνα και περιοδικά, είχαν σαν πρώτο θέμα το θάνατο ενός ανθρώπου κατά τη διάρκεια μιας Τεκτονικής τελετής. Τι και εάν η Μεγάλη Στοά της Νέας Υόρκης έβγαλε ανακοίνωση ότι η ομάδα αυτή δεν άνηκε σε καμία επίσημη Τεκτονική Δύναμη των ΗΠΑ και δρούσε αυτοβούλως. Τι κι αν ο 76 χρονος, κατόπιν εισαγγελικής έρευνας και δικαστικής απόφασης αθωώθηκε με την κατηγορία του φόνου εξ αμελείας.  Για πολύ καιρό μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης των ΗΠΑ, και όχι μόνον , στράφηκε κατά των Τεκτόνων  κατηγορώντας τους για χίλια δυο πράγματα .