ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Τα Νέα της Μεγάλης Στοάς του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ: ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Μ. Στ. ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟΥ Α. & Α. Σ. Τ.

Σεπτέμβριος 2011



1.Διεθνή.

Την 3 – 6 Ιουνίου τ.ε. πραγματοποιήθηκε το ετήσιο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας των Ηνωμένων Μεγάλων Στοών της Ευρώπης στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, από την Μεγάλη Ηνωμένη Στοά της Ρωσίας.



Την Μ. Στ. της Ελλάδος του Α. και Α .Σ .Τ. εκπροσώπησε ο Μ. Διδ. Κωνσταντίνος Σαμπατακάκης, συνοδευόμενος από τον Μ. Θησαυροφύλακα.

Κατά την συνεδρία συζητήθηκαν θέματα τρέχουσας λειτουργικής φύσης της Συνομοσπονδίας, η δημιουργία και λειτουργία site της Συνομοσπονδίας των Ηνωμένων Μεγάλων Στοών της Ευρώπης, η δημιουργία και χρήση από τους αδελφούς όλων των τεκτονικών δυνάμεων – μελών Τεκτονικού Διαβατηρίου κ. ά.

Περαιτέρω, κατατέθηκαν αιτήσεις εισόδου στην Συνομοσπονδία ως τακτικών μελών ή παρατηρητών από τις Μ. Στοές της Ουγγαρίας, της Σουηδίας και της Λιθουανίας, όπως και της Παραγουάης, της Βενεζουέλας και των Φιλιππίνων.

Μετά την εξέταση των παραπάνω ζητημάτων, έγινε ανάλυση και συζήτηση επί των εισηγήσεων των μελών της Συνομοσπονδίας στο κοινό θέμα σκέψης «η ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Η λιτή και μεστή εισήγηση του Μ. Διδ. μας στο θέμα σκέψης έγινε θερμά δεκτή.

Κατά την ανάπτυξη των επί μέρους θεμάτων η ελληνική αντιπροσωπεία υπεστήριξε με εξαιρετικά ουσιαστικές θέσεις τα επί μέρους θέματα, που έγιναν δεκτές από την ολομέλεια.

Προ του τέλους του Συνεδρίου αποφασίστηκε όπως:

α) το επόμενο ετήσιο συνέδριο πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2012 από την Μ:. Εθνική Στ. της Σερβίας στο Βελιγράδι και

β) πραγματοποιηθεί την 18/6 τ.ε. στο Παρίσι άτυπη συνεδρίαση των εκπροσώπων των τεκτονικών Δυνάμεων – μελών στη Συνομοσπονδία επ’ ευκαιρία των τελετών της Μ:. Στ:. της Γαλλίας.

2. Διεθνή.

Την 18η Ιουνίου τ.ε. πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι και στο τεκτονικό Μέγαρο της Μ. Στ. της Γαλλίας, η άτυπη συνεδρίαση της Συνομοσπονδίας των Ηνωμένων Μεγάλων Στοών της Ευρώπης υπό την προεδρία του αδ. Alain Graesel.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Επίτιμος Μ. Διδ.της Ελλάδος.

Κατά την συνεδρίαση συζητήθηκαν οργανωτικά θέματα, με ομόφωνη δε απόφαση των παριστάμενων έγινε δεκτήη εισδοχή της Μ:. Στ:. της Παραγουάης ως διασυνδεδεμένου μέλους.

Στο περιθώριο της παραπάνω συνεδρίασης, ο Επ. Μ. Διδ. της Ελλάδος είχε θερμότατες κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους Μ. Διδασκάλους της Μ. Ομοσπονδιακής Στ. της Ισπανίας, της Μ. Εθνικής Στ. της Βουλγαρίας, της Γαληνότατης Μ. Στ. της Ιταλίας και της Μ. Εθνικής Στ. της Σερβίας, που προσκάλεσαν την Μ. Στ. της Ελλάδος σε υπογραφή συνθηκών φιλίας και αμοιβαίας αναγνωρίσεως. Ομοίως, είχε σε θερμό κλίμα, κατ’ ιδίαν συζητήσεις επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος και επί θεμάτων περί το διεθνές τεκτονικό γίγνεσθαι με τους αδ. Alain – Noel Dubart, Μ. Διδ. της Μ. Στ. της Γαλλίας και Alain Graesel, Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας.

3. Διεθνή.

Την 19η Ιουνίου τ.ε., ημέρα Κυριακή, σε πανηγυρική τελετή στο Μέγα Ναό του Τεκτονικού Μεγάρου της Μ. Στ. της Γαλλίας, πραγματοποιήθηκε η τελετή περαίωσης των εργασιών της Ετήσιας Γενικής της Συνελεύσεως.

Όπως κάθε χρόνο, κατ’ έθιμο, ενώπιον 300 και πλέον Διδασκάλων – Αντιπροσώπων, παρέστησαν προσκεκλημένες 45 Μεγάλες Τεκτονικές Δυνάμεις από την Γαλλία και τις πέντε ηπείρους.

Την Μ. Στ. της Ελλάδος εκπροσώπησε ο Επ. Μ. Διδ. αυτής. Ο Μ. Διδ. της Μ. Στ. της Γαλλίας αδ. Alain – Noel Dubart τον υπεδέχθη με θερμότατη προσφώνηση και τον εγκατέστησε παρ’ αυτώ μετά του Υπάτου Μ. Ταξιάρχου του Υπάτου Συμβουλίου της Γαλλίας αδ. Claud Collin και του Προέδρου της Συνομοσπονδίας αδ. Alain Graesel.

Κατά την τελετή, δοθέντος του λόγου, ο Επ. Μ. Διδ. ημών προσφώνησε κατάλληλα τον Μ. Διδ. της Μ. Στ. της Γαλλίας και ο λόγος του έτυχε των απροκάλυπτων συγχαρητηρίων των παριστάμενων για το, πέραν των συνήθων τετριμμένων, περιεχόμενό του με εμπεριστατωμένες αναλύσεις και προτάσεις.

4. Ηλιοστάσιο.

Διενεργήθη την 26η Ιουνίου, κατά τα συνήθη και τις παραδόσεις του Τ. του Α. & Α. Σ. Τ., εκδήλωση επ΄ ευκαιρία του Θερινού Ηλιοστασίου, υπό την αιγίδα της Μεγάλης Στοάς και του Ύπατου Συμβουλίου μας, εις χώρον εκδηλώσεων αδελφού, με αθρόα προσέλευση αδελφών, οικείων και επισκεπτών τρίτων.

Ιδιαίτερο αντικείμενο ήταν αφενός ομιλίες περί του τεκτονισμού, τις λευκές εορτές, τα τεκτονικά συμπόσια και τα Ηλιοστάσια (ιδίως το Θερινό) και αφετέρου ενημέρωση περί των εξελίξεων τόσον του τεκτονικού θεσμού στην ημεδαπή και στην αλλοδαπή, όσον και στην ανάπτυξη και δραστηριότητα του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού τύπου της Ελλάδας.

5. Πειθαρχικά.

Με ομόφωνη απόφαση της Ολομελείας της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος απεβλήθησαν ισοβίως από το Τάγμα και διαγράφηκαν από τα μητρώα του οι αδελφοί διδάσκαλοι Στοάς των Αθηνών Γ.Π. και Β.Κ., εξ αιτίας αντιτεκτονικής συμπεριφοράς τους, καθόσον αφενός παραβίασαν τις αρχές τεκτονικής συνέπειας και ευπρέπειας δια των λόγων και συμπεριφοράς τους και αφετέρου απεπειράθησαν να προκαλέσουν πολιτική συζήτηση εις συνάθροιση των αδελφών της Στοάς τους, αντίθετα προς τους κανόνες τάξης και λειτουργίας των εργαστηρίων του Τ. του Α. & Α. Σ. Τ. και παρά τις επανειλημμένες επίσημες διαβεβαιώσεις τους τήρησης των θεσμίων του τεκτονικού θεσμού εν γένει και της Μ. Στοάς ιδιαιτέρως.

Η διαγραφή θα κοινοποιηθεί δεόντως
 
πηγη: Μεγάλη Στοά του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου