Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011

Η Ιστορία μιας ΒίβλουΗ ορκωμοσία του εκάστοτε Προέδρου των ΗΠΑ πραγματοποιείται στις 20 Ιανουαρίου στις 12:00 μμ . Πριν από το 1937 αυτή η ορκωμοσία γίνονταν στις 4 Μαρτίου. Κατά το τυπικό ο Πρόεδρος πρέπει να επαναλάβει έναν όρκο 35 λέξεων και να δεσμευτεί , ακουμπώντας το χέρι του στη Βίβλο, για την διατήρηση , προστασία και υπεράσπιση του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Πως όμως προέκυψε αυτή η παράδοση;

Η πρώτη ορκωμοσία πραγματοποιήθηκε το 1879 όταν ο Τζορτζ Ουάσινγκτον πήρε τον όρκο αυτό στο γραφείο του. Κάποιοι στιγμή φέρεται να είπε στους συνεργάτες του ΄΄ Θεέ μου πως θα ορκιστώ μέσα σε ένα γραφείο; Χρειάζομαι μια βίβλο ΄΄. Έτσι οι συνεργάτες του άρχισαν να αναζητούν μια βίβλο για να ορκιστεί , την οποία τελικά δανείστηκαν από την γειτονική Τεκτονική Στοά. Έκτοτε όλοι οι Πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν ορκιστεί επάνω σ΄ αυτήν την βίβλο.

Η σημαντική αυτή τελετή πραγματοποιήθηκε από τον Σεβαστό Μεγάλο Διδάσκαλο των Ελεύθερων και Αποδεδεγμένων Μασόνων της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, τον Ρόμπερτ Ρ. Λίβινγκστον, υπουργό Δικαιοσύνης». Ακολουθούσε ένα τετράστιχο:

Η δόξα άπλωσε τα φτερά της και φύσηξε με την τρουμπέτα της

Ο μεγάλος Ουάσιγκτον πλησιάζει. Ποιος έπαινος του αρμόζει;

Ποιον τίτλο θα φέρει; Σταμάτησε και είπε

«Κανέναν-και μόνο του όνομά του είναι ανώτερο από κάθε τίτλο».Λίγα λόγια για την συγκεκριμένη βίβλο.

Στην ορκωμοσία του ως προέδρου ο Τζωρτζ Ουάσιγκτον απήγγειλε τον σχετικό όρκο του αξιώματός του, όπως προβλεπόταν από το Σύνταγμα, με το δεξί του χέρι ακουμπισμένο σε μία Βίβλο ανοιγμένη στη Γένεση, κεφάλαια 49 και 50, όπου υπάρχουν οι προφητείες του Ιακώβ για τους γιους του και τον θάνατο του γιου του Ιωσήφ. Η Βίβλος αυτή είχε τυπωθεί στο Λονδίνο το 1767 από τον Μαρκ Μπάσκετ, «τυπογράφο στην υπηρεσία της Υψηλότητας του Βασιλέως» και στην πρώτη της σελίδα υπήρχε ένα χαρακτικό σε ατσάλι, ένα πορτραίτο του βασιλιά Γεωργίου Β’.

Η Βίβλος αυτή χρησιμοποιήθηκε επίσης στις ορκωμοσίες των προέδρων Γουόρεν Χάρντινγκ (Warren Harding) το 1921, Ντουάιτ Αϊζενχάουερ (Dwight Eisenhower) το 1953, Τζίμυ Κάρτερ (Jimmy Carter) το 1977 και Τζωρτζ Μπους (George Bush) το 1989.

Θα χρησιμοποιείτο ξανά για την ορκωμοσία του Τζωρτζ Γ. Μπους (George W. Bush) το 2001, όμως αυτό δεν έγινε λόγω βροχής.

Χρησιμοποιήθηκε ακόμη σε πολυάριθμες δημόσιες και μασονικές εκδηλώσεις. Τέτοιες ήταν λ.χ. η πομπή της κηδείας του Ουάσιγκτον στη Νέα Υόρκη, στις 31 Δεκεμβρίου 1799• η εισαγωγή νερού Κρότων στη Νέα Υόρκη, στις 14 Οκτωβρίου 1840• τα εγκαίνια του Μασονικού Ναού στη Βοστόνη, στις 24 Ιουνίου 1867, και στην Φιλαδέλφεια το 1869• τα εγκαίνια του Μνημείου του Ουάσιγκτον, στις 21 Φεβρουαρίου 1885 και τα νέα εγκαίνιά του το 1998• και η τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου του Μασονικού Οίκου στην Ούτικα της Νέας Υόρκης, στις 21 Μαΐου 1891.

Χρησιμοποιήθηκε επίσης στα εγκαίνια της σημερινής Μασονικής Αίθουσας στη Νέα Υόρκη, στις 18 Σεπτεμβρίου 1909, όταν η Στοά του Αγίου Ιωάννη πραγματοποίησε την πρώτη της συνάντηση και μεταβίβασε τους πρώτους τρεις βαθμούς στο νεόδμητο κτίσμα.

Η Βίβλος εκτέθηκε στην Παγκόσμια Έκθεση του 1964, στη Νέα Υόρκη, στα κεντρικά της CIA στο Λάνγκλεϋ της Βιρτζίνιας, καθώς και στην έκθεση Διάσημοι πατέρες και γιοι στη Βιβλιοθήκη Τζωρτζ Μπους στο Τέξας το 2001.

Όταν δεν χρησιμοποιείται από τη Στοά του Αγίου Ιωάννη ή δεν αποτελεί τμήμα περιοδεύουσας έκθεσης, εκτίθεται σε μόνιμη βάση στην Ομοσπονδιακή Αίθουσα της Νέας Υόρκης, όπου ορκίστηκε ο Ουάσιγκτον.»