ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Συνέντευξη του Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχη Ιωάννη Βασιλείου



(Σήμερα έχουμε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενούμε μια συνέντευξη που έδωσε στο blog Tektonismos ο Υπατος Μεγάλος Ταξιάρχης Κρατ. Αδ. Ιωάννης Βασιλείου.

Τον Ύπατο Μεγάλο Ταξιάρχη  τον γνώρισα πριν από ένα περίπου χρόνο σε ένα γεύμα. Από την πρώτη στιγμή κατάλαβα ότι πρόκειται για έναν αδελφό ευθύ με καθαρό λόγο και βαθιά γνώση του Τεκτονισμού. Οι τοποθετήσεις του επάνω στα θέματα που αναπτύχθηκαν εκείνη την ημέρα ήταν λιτές , περιεκτικές και αποκάλυπταν ένα άνθρωπο ο οποίος δεν ακουμπούσε τα θέματα επιφανειακά αλλά τα ανέλυε σε βάθος δίνοντάς τους τη διάσταση όχι που ήθελε αλλά που έπρεπε.  Από εκείνη τη στιγμή μου δημιουργήθηκε η ιδέα να του θέσω κάποια ερωτήματα τα οποία απασχολούν πολλούς αδελφούς και όχι μόνο.

Στην πρώτη ευκαιρία που παρουσιάστηκε γνωστοποίησα στον Ύπατο Μεγ.Ταξ. την επιθυμία μου να του πάρω μια μικρή συνέντευξη. Προς μεγάλη μου χαρά και παρά το φορτωμένο επαγγελματικό και Τεκτονικό του πρόγραμμα δέχτηκε να απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήσεις εφ όλης της Τεκτονικής Ύλης και όχι μόνον δείχνοντας, με το καλύτερο τρόπο, ότι οι κατέχοντες τους υψηλούς βαθμούς των Τεκτονικών Ταγμάτων πρέπει να είναι κοντά στους αδελφούς, κοντά στον κόσμο και όχι ερμητικά κλεισμένοι σε μια εικονική πραγματικότητα μακριά από τις εξελίξεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει τόσο ο σύγχρονος Τέκτονας όσο και  ο  σύγχρονος Τεκτονισμός.  )

blog Tektonismos : Ύπατε Μεγάλε Ταξιάρχα. Είστε από τις πιο γνωστές φυσιογνωμίες στον Ελληνικό Τεκτονικό Χώρο και όχι μόνο. Θα ήθελα να μου πείτε τι είναι αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τον Τεκτονισμό;

 Ι.Β:   Η αγωνία και οι ανησυχίες μου να βρω απαντήσεις στα μεγάλα υπαρξιακά προβλήματα που απασχολούν ανέκαθεν τον άνθρωπο, η εμβάθυνση στην έννοια της Αγάπης ως Παγκόσμιου Νόμου, η αναζήτηση για τα πέραν των Φυσικών Νόμων στον Κόσμο, η πρόθεση βελτίωσης όχι μόνο του εαυτού μου αλλά και των συνανθρώπων μου σύμφωνα με τις δυνάμεις μου.

  blog Tektonismos:  Πότε μυηθήκατε;

 Ι.Β:  Τον Νοέμβριο του 1977 στην Σ:.Στ:. «ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΝΑΓΟΣ» υπ’ αρ. 111 Ανατολής Αθηνών.

blog Tektonismos : Μετά από τόσα χρόνια Τεκτονικής θητείας το πρόσημο θα λέγατε ότι είναι θετικό ή αρνητικό;

 Ι.Β : Μετά 34 χρόνια τεκτονικής θητείας το πρόσημο για μένα είναι εξαιρετικά θετικό. Και τούτο γιατί ποτέ δεν ζήτησα από τον Τεκτονισμό υλικά ανταλλάγματα ούτε – μέσα από αυτόν – οποιαδήποτε κοινωνική, επαγγελματική ή άλλη δικαίωση. Η ματιά μου στον Τεκτονισμό από την πρώτη ημέρα ήταν αυτό που περιγράφεται στις «Θεμελιώδεις Αρχές» των Συνταγμάτων του Α και ΑΣΤ.
Η μύησή μου στον Τεκτονισμό υπήρξε ένα από τα λίγα εκπληκτικά γεγονότα της ζωής μου.

blog Tektonismos : Τα τελευταία χρόνια μέσω της Μεγάλης Στοάς του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου έχετε κάνει σπουδαία βήματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό. Μιλήστε μας λίγο για τις Διεθνής σχέσεις του της Μεγάλης Στοάς και του Υπάτου Συμβουλίου.

 I.B : Οι διεθνείς σχέσεις της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος του Α και ΑΣΤ, όπως και του Υπάτου Συμβουλίου, σφυρηλατήθηκαν μέσα από τις σχέσεις μετά των δύο κυριώτερων εκφραστών του Α και ΑΣΤ της Ευρώπης, δηλαδή της Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας και του Υπάτου Συμβουλίου της Γαλλίας από το 1991 και εντεύθεν με ανταλλαγή επισκέψεων αρχικά και καθιέρωση τακτικής συνεργασίας κατόπιν που κατέληξε τελικά στην εισδοχή του Υπάτου Συμβουλίου της Ελλάδος στην Réunion Internationale, ως του 3ου τη τάξει ιδρυτικού Υ.Σ., κατά το έτος 1996. Σήμερα στην Réunion Internationale (άτυπη ένωση ανεξάρτητων μεταξύ τους Τεκτονικών Σωμάτων) συμμετέχουν 40 Ύπατα Συμβούλια από όλες τις Ηπείρους και μεταξύ αυτών το Ύπατο Συμβούλιό μας κατέχει δεσπόζουσα θέση αναγνωριζομένης της συμβολής των Ελλήνων Μεγ. Γεν. Επιθεωρητών στο Ευρωπαϊκό αλλά και Διεθνές τεκτονικό γίγνεσθαι και ιδία του πρώτου από την επανίδρυσή του κατά το 1991 (μετά την Διακήρυξη του 1988) Υπάτου Μεγάλου μας Ταξιάρχου και σήμερα Κραταιού Επιτίμου Υ.Μ.Τ. αδ:. Ιωάννη Τερζόπουλου.
            Κατά το έτος 1999 και αφού είχαν προηγηθεί αμοιβαίες αναγνωρίσεις μεταξύ της Μεγάλης Στοάς μας του Α και ΑΣΤ και Μεγάλων Στοών της Αμερικής, Αφρικής και Ευρώπης υπεγράφη με την Μεγάλη Στοά της Γαλλίας Συνθήκη Αμοιβαίας Αναγνωρίσεως και Φιλίας.
            Κατά το έτος 2001 ιδρύθηκε η Confédération des Grandes Loges Unies d’ Europe και η Μεγάλη Στοά μας του Α και ΑΣΤ υπήρξε η πρώτη Μ. Στοά που έγινε δεκτή σ’ αυτήν. Σήμερα στην Confédération είναι μέλη 16 Μ. Ευρωπαϊκές Στοές, το Μαρόκο και ο Λίβανος και παρατηρητές Μεγάλες Στοές της Νοτίου Αμερικής και της Ασίας. Μεταξύ των μελών της Confédération ως ιδρυτικό μέλος είναι και η Μεγάλη Συμβολική και Παραδοσιακή Στοά της Γαλλίας υπό το όνομα «OPERA». Η Μεγάλη Στοά της Γαλλίας και η Μεγάλη Στοά «OPERA» έχουν τιμήσει τον υποφαινόμενο με το χρυσό τους μετάλλιο όταν είχε την ιδιότητα του Μεγάλου Διδασκάλου και το Ύπατο Συμβούλιο της Γαλλίας έχει ονομάσει επίτιμα μέλη του τον πρώτο Ύπατο Μέγα Ταξιάρχη αδ:. Ι. Τερζόπουλο και τον υποφαινόμενο.

blog Tektonismos :Ό Μικτός Τεκτονισμός στα μάτια του Έλληνα Τέκτονα φαντάζει λίγο παράξενα. Δεν είναι λίγες οι φορές που και εγώ προσωπικά έχω ακούσει εκφράσεις όπως  ‘’ ο Μικτός Τεκτονισμός δεν είναι κανονικός ΄΄ ή ΄΄ παραβιάζει τα Αρχαία Οροθέσια ΄΄ κτλ. Τι έχετε να απαντήσετε ;
:
 I.B :Σύμφωνα με τα Παγκόσμια Τεκτονικά Θέσμια ο Μικτός Τεκτονισμός δεν είναι και δεν αναγνωρίζεται ως κανονικός. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα διάφορες δυσμενείς συνέπειες. Αν π.χ. ένας τέκτονας μυημένος σε μικτό Τάγμα θελήσει να εισέλθει σε Τάγμα αμιγές θα πρέπει να μυηθεί εκ νέου από τον πρώτο βαθμό του Μαθητή, όπως επίσης αν ένας «κανονικός» Τέκτονας γίνει δεκτός σε Μικτό Τάγμα θα χαρακτηριστεί αυτομάτως «αντικανονικός». Αυτή η αντικανονικότητα είναι απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη από τα αμιγή τεκτονικά σώματα και αποτελεί έναν από τους θεμελιώδεις κανόνες (Συντάγματα και Συνθήκη της Λωζάνης του 1875 και επανελήφθη ρητά στην απόφαση της Réunion Internationale των Αθηνών το 2001).
            Όμως ο Μικτός Τεκτονισμός από τότε που ιδρύθηκε στη Γαλλία και υπό το όνομα «Droit Humain» περί τα τέλη του προπερασμένου αιώνα αποτελεί σε παγκόσμιο επίπεδο μία πραγματικότητα και εκφράζει την ελευθερία του κάθε ενός και κάθε μίας να εργάζεται κατά την κρίση του. Η εξάπλωση του Μικτού Τεκτονισμού πέραν της κήρυξης της αντικανονικότητάς του είχε και μία άλλη παράπλευρη συνέπεια, την δημιουργία αμιγών γυναικείων Τεκτονικών Ταγμάτων με ιδιαίτερη μάλιστα επιτυχία. Σήμερα μάλιστα στην Ελλάδα, όπου ασκούνται όλοι οι αναγνωρισμένοι διεθνώς «Τύποι» αλλά και ο Μικτός Τεκτονισμός, από το 2010 λειτουργεί και ο αμιγής γυναικείος Τεκτονισμός στην Μεγ. Αμιγή Γυναικεία Στοά της Ελλάδος του Α και ΑΣΤ.

blog Tektonismos : Ποια πιστεύετε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα – παθογένειες που παρουσιάζει ο Ελληνικός Τεκτονισμός σήμερα;

 I.B:Το πρώτο σημαντικό πρόβλημα είναι η εκ των πραγμάτων ανεπαρκής έρευνα της πνευματικής και ηθικής ποιότητας του υποψηφίου προς μύηση. Περαιτέρω ταχείες μυήσεις, χωρίς επαρκή γνώση, μόνον για την αύξηση των μελών, ή και προς απόκτηση οικονομικής επιφάνειας, είχαν ολέθρια αποτελέσματα και έφεραν τον ελληνικό τεκτονισμό στην πορεία προς την παρακμή. Άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι η παράλειψη ή η ανεπαρκής ενημέρωση του υποψήφιου περί του αληθούς περιεχομένου του Τεκτονισμού και η από ορισμένα Τάγματα παραπλάνησή του – έστω και έμμεση – ότι γενόμενος τέκτονας θα αποκτήσει αξιώματα και κοινωνική όπως και επαγγελματική προβολή. Τέλος, σημαντικώτατο αίτιο, για την σημερινή παρακμή του Τεκτονισμού, υπήρξε (και συνεχίζει να είναι) η άκρα μωροφιλοδοξία και άνευ αντικεμένου ματαιοδοξία όπως και η επιθυμία τεκτόνων με τη χρήση κάθε μέσου να κυριαρχήσουν επί των λοιπών, αναρριχούμενοι στον θώκο του Μεγάλου Διδασκάλου ή του Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχου. Εκεί και στις εντεύθεν συνέπειες οφείλονται και οι συνεχείς διασπάσεις από το 1986 και μετά, είτε προκλήθηκαν από ματαιοδοξία των απερχομένων, είτε από την επιορκία των κατεστημένων, που δεν ήταν δυνατόν και θεσμικά επιτρεπτό να ανεχθούν οι απελθόντες (όπως έγινε το 1988 με τους αδ:. της Μεγάλης Στοάς μας, τους αποκηρύξαντες το τότε καθεστώς της Μ:.Στ:. και του Υ:.Σ:.).

blog Tektonismos : Τα τελευταία 2 χρόνια η χώρα μας μαστίζεται από μια πρωτοφανή οικονομική κρίση. Κοντά σ΄ αυτό υπάρχει μια απαξίωση αρχών, αξιών, θεσμών. Πιστεύετε ότι ο Τεκτονισμός μπορεί να λειτουργήσει ως τροχοπέδη στον εκφυλισμό της κοινωνίας και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα νέο ξεκίνημα της Ελληνικής κοινωνίας;

 I.B:Και βέβαια ο Τεκτονισμός μπορεί να αποτελέσει εξαιρετική ευκαιρία ανάσχεσης του εκφυλισμού της κοινωνίας και να δράσει γόνιμα ανάμεσα στους ανθρώπους. Και βέβαια μπορεί να βοηθήσει το νέο ξεκίνημα μίας κοινωνίας. Αυτό όμως με την προϋπόθεση ότι ο Τεκτονισμός δεν βρίσκεται σε παρακμή και δεν περιλαμβάνει στους κόλπους του άτομα που προσβάλλουν τις ιδέες του, τις αξίες του και τον αγώνα για την αρετή στην προσωπική ζωή, αλλά και στην ζωή της κοινωνίας και του Έθνους. Ο καλός καγαθός άνθρωπος, ο πραγματικός Τέκτονας αποτελεί φωτεινό παράδειγμα και εν τοις πράγμασι πρωτοστατεί μεταξύ των ανθρώπων του οικογενειακού, επαγγελματικού και κοινωνικού του περιβάλλοντος, ώστε το καλό  και να φαίνεται και να μεταδίδεται. Όσον όμως αφορά στον σημερινό ελληνικό Τεκτονισμό και έτσι, όπως έχει διαμορφωθεί προς το παρόν δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για την θετική επιρροή του στην ελληνική κοινωνία, παρότι βέβαια δεν έχουν την ίδια συμπεριφορά και αντίστοιχη επιρροή όλα τα Ελληνικά Τεκτονικά Σώματα.

blog Tektonismos : Τι θέση πρέπει να κατέχει η αγαθοεργία στη ζωή ενός Τέκτονα;

 I.B: Η αγαθοεργία πρέπει να κατέχει ιδιαίτερη θέση στην ζωή του Τέκτονα, αρκεί να αποτελεί μέρος της φιλανθρωπίας υπό την αληθή της έννοια, εκείνη της Αγάπης και του σεβασμού προς τον άνθρωπο και την αξιοπρέπειά του.

blog Tektonismos : Πόσο μακριά βλέπετε την ημέρα όπου όλες οι Ελληνικές Τεκτονικές δυνάμεις θα αλληλοαναγνωριστούν όπως συνέβη στην Γερμανία;

 I.B: Θα ήταν μια μεγάλη στιγμή και εξαιρετικής ιστορικής σημασίας εκείνη κατά την οποία οι Τεκτονικές Δυνάμεις στην Ελλάδα θα αλληλοαναγνωρίζονταν.
     Είναι όμως πολύ μακριά η ημέρα αυτή εξ αιτίας των προβλημάτων και παθογενειών του Ελληνικού Τεκτονισμού, που προαναφέρονται.
   Δεν θα πάψω ποτέ να αγωνίζομαι για την επίτευξη του σκοπού αυτού, με τρόπο σύμφωνο προς τα θεμιτά και τα θέσμια, θα το ελπίζω και θα το εύχομαι.

blog Tektonismos : Ο Τεκτονισμός σας άλλαξε ως άνθρωπο και σε ποιο βαθμό;
           
I.B: Ναι αναμφισβήτητα και σε μεγάλο βαθμό στην προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική ζωή μου. Η έμπρακτη μάλιστα εκτίμηση των αδελφών αποτελεί την σταθερή επιβεβαίωση των επιλογών μου.

blog Tektonismos : Κλείνοντας θα ήθελα να κάνετε μια ευχή για το μέλλον του Τεκτονισμού αλλά και για το μέλλον της πατρίδος μας.

 Ι.Β :Για την πατρίδα μου εύχομαι ταχύτατα να ξεπεράσει τα πολιτικά και οικονομικά προβλήματά της και να ζήσει ο ελληνικός λαός ειρηνικά με ευημερία και εθνική υπερηφάνια. Όσο για τον Τεκτονισμό εύχομαι να τον ξαναδώ πριν το τέλος της επίγειάς μου ζωής ενωμένο, γιατί αυτό θα αποτελέσει και τον θρίαμβό του μέσα στην Ελληνική κοινωνία. 


(Σημ. Blog: Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Κραταιό αδ. Π.Θ της Μεγάλης Στοάς του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου που βοήθησε στο να πραγματοποιηθεί η παραπάνω συνέντευξη)