ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Κανονικότητα και Κανονάρχες



 Ο Τεκτονισμός τον οποίο αγαπούμε και που έχει εμπνεύσει γενιές και γενιές πνευματικών ανθρώπων δημιουργήθηκε από την πνευματική δράση μεγάλων προσωπικοτήτων ( στην μορφή που τον ξέρουμε σήμερα) . Ως ήταν φυσικό στηρίχθηκε σε κάποιους κανόνες ακριβώς διότι χρειάζονταν ένα πλαίσιο για να λειτουργήσει. Δεν σημαίνει ότι οι κανόνες αυτοί οι οποίοι εκ των πραγμάτων άφηναν κάποιες κοινωνικές ομάδες απ’ έξω  (γυναίκες , δούλους κτλ) είχαν συνταχθεί από ανθρώπους αντιδημοκράτες . Απεναντίας. Απλώς οι της εποχής εκείνης συνθήκες απαιτούσαν συγκεκριμένο  πλαίσιο δράσης.

Είναι όμως πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι, οι κανόνες αυτοί οι οποίοι γράφτηκαν πριν από 300 χρόνια σε ένα εντελώς διαφορετικό κοινωνικό πλαίσιο, έχουν οδηγήσει πολλούς αδελφούς μακριά από την αδελφότητα διότι από κάποιους κανονάρχες έχουν θεοποιηθεί και εφαρμόζονται χωρίς να εξετάζουν εάν τους κάνει αποδεκτούς το κοινωνικό περιβάλλον της εποχής μας. Και μιλάω πάντοτε για υγιείς καταστάσεις της σύγχρονης κοινωνίας και όχι για ακραίες εκφάνσεις της  (για να προλάβω τις παρεξηγήσεις).

Προκαλεί μεγάλη θλίψη να κατηγορούνται αδελφοί ως μη κανονικοί οι οποίοι όχι μόνο τιμούν την αδελφότητα αλλά η εν γένει στάση τους και συμπεριφορά τους αποτελεί πρότυπο για πολλούς νέους αδελφούς.

Ακόμη δεν έχω καταλάβει τι είναι ο κανονικός Τέκτονας. Αυτός που ασχολείται με την κοινωνία , με την πνευματική του καλλιέργεια , με την αγαθοεργία, με την προαγωγή των αρχών και των αξιών ή αυτός που υπακούει πιστά σε κανόνες που γράφτηκαν πριν από 300 χρόνια ;

Δεν καυχιέμαι ότι γνωρίζω την απάντηση που θα αποτελέσει θέσφατο και θα πρέπει να υιοθετηθεί από  όλους τους αδελφούς .Αυτό όμως που αισθάνομαι , αυτό που αφουγκράζομαι με οδηγεί σε μια άλλη προσέγγιση, σε ένα άλλο συμπέρασμα. Ότι Τέκτονας είναι αυτός που υπηρετεί τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει ο Τεκτονισμός ως ηθικοπλαστικό και ανθρωποκεντρικό σύστημα.

Θα μου πει κανείς γιατί τα γράφεις όλα αυτά. Διότι πραγματικά εξεπλάγην όταν διάβασα την επιστολή αδελφού ο οποίος κατηγορεί το Ύπατο Συμβούλιο του 33ου υπό τον σεβαστό Υπατ. Μεγ. Ταξ. ΡΝΣ ως μη κανονικό διότι μετέχουν σε αυτό αδελφοί οι οποίοι , κατά δική του ομολογία, ανήκουν σε Μικτά Τεκτονικά Τάγματα.

Δεν είναι δίκαιο να ακούς ότι άνθρωποι οι οποίοι σε ενέπνευσαν και έχουν μακροχρόνια παρουσία αλλά και προσφορά στην Αδελφότητα δεν είναι κανονικοί Τέκτονες , μόνο και μόνο επειδή έκαναν ( αν έκαναν) μια διαφορετική επιλογή.  Αν δεν είναι κανονικοί Τέκτονες ο Ι.Π, ο Δ.Δ, ο Α. ΜΠ, ο Λ. Λ τότε με πάσα ειλικρίνεια δεν θέλω να είμαι ούτε κι εγώ.

Οι παραπάνω αδελφοί ως γνήσιοι Τέκτονες έκαναν το καθήκον τους και έδειξαν πως πρέπει να συμπεριφέρεται ένας γνήσιος Τέκτονας.  ΕΛΕΥΘΕΡΑ , με ΓΝΩΜΟΝΑ την ΙΣΟΤΗΤΑ και την ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ. Σε άλλους πλέον εναπόκειται εάν θα συνεχίσουν να είναι θύματα της <<δημοκρατικής>> προπαγάνδας και της πλύσεως εγκεφάλου , ή θα απαλλαγούν από τα δεσμά της πνευματικής δουλείας, με τα οποία εντέχνως οι ιδιοτελείς τους έχουν περισφίγξει.