ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Διαφορετικές απόψεις - Ίδιος στόχος



Αλήθεια ποιό είναι το φως που αναζητούμε εμείς οι Ελευθεροτέκτονες; Τι είναι αυτό που λέμε φως,  και ποιο είναι το τέλος για το οποίο προετοιμαζόμαστε;  

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα μια αναφορά  σε  τέσσερις ετερόκλητες μορφές τους Ελευθεροτεκτονισμού οι οποίες παρά το γεγονός ότι είχαν διαφορετικές επιρροές φαίνεται ότι συμφωνούσαν στην ουσία.  Μια ουσία που προσεγγίζει το <<φως>>  μέσα από  τις ηθικές αρχές , το Θεό  , τον Άνθρωπο, τους φυσικούς νόμους. 

William Preston: Για τον Preston η Ελευθεροτεκτονική είναι ένα παραδοσιακό σύστημα γνώσεων και σκοπός είναι να μεταδώσει αυτές τις γνώσεις. Το φως είναι η γνώση  και το κλειδί της φιλοσοφίας του Τεκτονισμού.

 Karl Krause : Ο Krause ο οποίος είχε σπουδάσει φιλοσοφία υπό τον καθηγητή Friedrich , Schelling και Hegel  τοποθετούσε την Τεκτονική φιλοσοφία γύρω από το ήθος, το φως είναι το ήθος  και ως τέλος θεωρούσε την καθολική οργάνωση της κοινωνίας κάτω από αυτές τις ηθικές αρχές. Ως εκ τούτου υπάρχει στενή σχέση μεταξύ Ελευθετοτεκτονικής και νόμου. Ο ίδιος υπήρξε ιδρυτής της Νομικής Σχολής και ασχολήθηκε πολλά χρόνια με την φιλοσοφία του νόμου. O  Krause προσέγγισε την Τεκτονική Φιλοσοφία, στενά , μέσα από τις ηθικές αρχές και υποστήριξε ότι είναι μέγιστη ευθύνη για τον άνθρωπο η διατήρηση της κοινωνικής τάξης.

George Oliver: Ο αιδεσιμότατος Oliver εύρισκε στην Ελευθεροτεκτονική έναν μοναδικό τρόπο προσέγγισης του Θεού, φως = Θεός  και ως τέλος   προσδιόριζε την γνώση του Απόλυτου. Ό   ίδιος   μέσω της Τεκτονικής φιλοσοφίας υποστήριζε ότι ο Σεθ   δίδασκε τη μυστική φιλοσοφία στους απογόνους του πριν τη μεγάλη πλημμύρα και ως εκ τούτου πίστευε ότι η Ελευθεροτεκτονική είναι μια παραδοσιακή επιστήμη της ηθικής μέσω της οποίας προσεγγίζεις το Θείο.

Albert Pike: (Δικηγόρος, ποιητής   , μυστικιστής με μεγάλη εμπειρία στην Ανατολική φιλοσοφία).  Ο Pike μας δίνει μια μεταφυσική διάσταση της Ελευθεροτεκτονικής. Ο Τεκτονισμός είναι ένας τρόπος μελέτης των αρχών του σύμπαντος όπως τους έθεσε ο Μεγάλος Δημιουργός. Ως εκ τούτου ταύτιζε τον Τεκτονισμό με την αναζήτηση των θεμελιωδών προβλημάτων της ανθρώπινης ύπαρξης.

 Τέσσερις διαφορετικές προσεγγίσεις  του ίδιου πράγματος.  Η << άλλη>> άποψη στην υπηρεσία της αναζήτησης και της γνώσης.