ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Ομιλία Εγκατάστασης της Μεγάλης Διδασκάλου της Μεγάλης Αμιγούς Γυναικείας Στοάς της Ελλάδος



Είναι αλήθεια προνόμιο ιερό το να μπορεί κανείς να απευθύνεται από το βήμα τούτο σε ένα ακροατήριο εκλεκτών διανοητών, σε ένα περιβάλλον εμπνευσμένο και μυσταγωγημένο σαν και τούτο ενώπιον του οποίου απευθύνομαι απόψε, με πολλή αγάπη, συγκίνηση και βαθύτατο σεβασμό.
Για το προνόμιο αυτό, με όλο το βάρος που το συνοδεύει και απορρέει από το Αξίωμα της Μεγάλης Διδασκάλου και στο οποίο με ανύψωσαν σε ώρες αγαθές η συγκατάβαση των αδελφών του Τάγματος και εν ώρα χαράς και συγκινήσεως καθήκον ύψιστο με υποχρεώνει όπως απευθυνθώ προς τους αθλοθέτες ... Μεγάλο Διδάσκαλο της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος φίλτατο αδελφό Ι.Β., αλλά και προς τον ... Μεγάλο Ρήτορα της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος Π.Θ., για την αμέριστη αρωγή και καθοδήγηση για την ίδρυση της Μεγάλης Αμιγούς Γυναικείας Στοάς της Ελλάδος του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου, απέραντη ευγνωμοσύνη και άπειρες ευχαριστίες δικές μου αλλά και υπό την σφύρα μου αδελφών.
Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του Τάγματος, που με την συμπαράστασή τους κατορθώσαμε να φθάσουμε στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα, εργαζόμενοι και εργαζόμενες ανελλιπώς για την επισκευή και αποπεράτωση του έργου.
Είναι γνωστό ότι ανήκουμε σε μυσταγωγικό χώρο του οποίου η αποστολή συνίσταται στην ηθική και πνευματική βελτίωση των μελών του και στο οποίο δημιουργείται το κατάλληλο νοητικό και ψυχικό κλίμα που είναι απαραίτητο για την μετάσταση των αδελφών σε κατάσταση εσωτερικής αναπλάσεως, η οποία μας δίνει την δυνατότητα όπως οδηγηθούμε σε υψηλότερες σκέψεις και αντιλήψεις, έτσι ώστε να αισθανθούμε τον εσωτερικό μας κόσμο να απολυτρώνεται από τις ολέθριες συγκρούσεις και ψυχοφθόρες εμπάθειες, κάθε μορφής, που μαστίζουν την κοινωνία. Και αυτό είναι έργο, φίλτατοι αδελφοί και φίλτατες αδελφές μου.
Η θεομηνία πέρασε.
Η Μεγάλη Αμιγής Γυναικεία Στοά της Ελλάδος ανασκουμπώνεται για νέους πνευματικούς αγώνες για καινούργιες κοινωνικές δραστηριότητες εξαφανίζοντας από τους χώρους μας την μισαλλοδοξία, τον φθόνο, την εμπάθεια και τα λοιπά πάθη και ελαττώματα από τα οποία δοκιμαστήκαμε σκληρά.
Η Αργώ θα ταξιδέψει με οδηγό τα Συντάγματα και τους Κανονισμούς του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου, όπου οι πραγματικές ρίζες του είναι πολύ βαθιές και η ανεύρεσίς τους αποτελεί ρομαντική και γοητευτική αναζήτηση, μία περιπέτεια στα βασίλεια της διάνοιας και του πνεύματος. Ταξιδιώτες ενός ιδιότυπου συστήματος ηθικής, που καλύπτεται από τις αλληγορίες και επεξηγεί με τα σύμβολα.
Τελικός σκοπός; Η ηθική, πνευματική και διανοητική ανέλιξη της ανθρωπότητας. Αυτή είναι και η αποστολή μας.
Η Μεγάλη Αμιγής Γυναικεία Στοά της Ελλάδος ζητά σε αυτήν την χώρα να εγκαινιάσει μία χαρακτηριστική εποχή. Θα εργασθεί για την διαμόρφωση χαρακτήρων και πεποιθήσεων με σκοπό να απολαύσει ο κοινωνικός άνθρωπος μέσα από τις εργασίες μας και τις αντιλήψεις μας περί ηθικής τον πολιτικό του βίο. Αυτή η μορφή προάγει τις κοινωνίες, διασώζει τις παρακαταθήκες και αφομοιώνει τις αντιλήψεις των ανθρώπων, προς τις μεγάλες αλήθειες οι οποίες άμα επικρατήσουν, ο κόσμος θα σωθεί από την φθορά και τον όλεθρο. Θα ρυθμίζει τις τεκτονικές εργασίες από κάτω προς τα πάνω, διότι αν δεν υπάρχουν αληθινά χαρακτήρες κάτω εκμηδενίζεται η εργασία των άνω.
Έχουμε ανάγκη από ανθρώπους που εργάζονται διότι μόνον η εργασία προάγει τους λαούς και εξημερώνει τα έθνη. Έχουμε ανάγκη από χαρακτήρες που μπορούν να διαμορφωθούν και να διαπαιδαγωγήσουν. Θέτουμε όμως μία αρχή να αποκλείουμε τα άτομα εκείνα που δεν εκδήλωσαν την επιθυμία να διδαχθούν και δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να εργασθούν για τους όμοιούς τους.
Δεν θα έχω καμία αντίρρηση να διαφωνείτε μεταξύ σας, απεναντίας έτσι αποκαλύπτεται το αληθινό και το σωστό. Διαπληκτίζεσθε όσο θέλετε, δεν σας μέμφομαι για αυτό. Μοναδικός μου όρος είναι αναζητάτε την αλήθεια με καθαρή και ειλικρινή συνείδηση, διότι η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και η ΑΛΗΘΕΙΑ βρίσκονται εκεί όπου βασιλεύουν η ΕΙΡΗΝΗ και η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.
Αυτό είναι το συμβόλαιο που προσκομίζουμε, οι αδελφές αξιωματούχες και εγώ προς υπογραφή και που έχουν έναν σαφή όρο.
Ψυχή και σκέψη στην διάθεση και των 5 Στοών μας...
Καλόπιστες θα απαντάμε στις ανησυχίες τους, θα συμμετέχουμε στους κραδασμούς της ψυχής των και θα τα μεταδίδουμε με πράξεις, σκέψεις, αισθήματα που θα αναβλύζουν από την καρδιά μας και την πίστη μας στα ιδανικά του Τεκτονισμού.
Η Ιστορία του Τάγματος γράφεται και εμείς ήμαστε υπεύθυνες των πράξεών μας και θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ένα σίγουρο μέλλον για τις επερχόμενες γενεές που θα κρούσουν την θύρα του Ναού.
Κανείς δεν απαλλάσσεται των ευθυνών του.
Δεν είναι αρκετό να λες ότι «είμαι τέκτων».
Αυτό που χρειάζεται είναι η αφοσίωσή μας στην εφαρμογή των ηθικών αρχών του Τεκτονισμού.
Φίλτατες αδελφές και αδελφοί μου,
Βρισκόμαστε στην φθινοπωρινή ισημερία όπου το φυσικό αυτό φαινόμενο της καλλιέργειας της γης συμβολίζει την καλλιέργεια της ψυχής των συναισθηματικών και νοητικών παραγόντων της και ολόκληρη την ιδεολογία της μίας διδαχής της Θεάς Δήμητρας όπου η επίδραση του Πνευματικού Ηλίου ανυψώνει την ψυχοπνευματική ατομικότητα σε ανώτερο περιβάλλον και αιθερική κατάσταση.
Ας παραδειγματιστούμε από την Μητέρα Φύση που εργάζεται αδιάκοπα και ακούραστα, κάθε χρόνο και κάθε εποχή και ας μην ξεχνάμε να παραλείπουμε το μεγάλο έργο και καθήκον και να εργαζόμεθα ακατάπαυστα για την αναμόρφωση και ψυχική ανάστασή μας, που το αποτέλεσμα θα είναι οι ώριμοι εύοσμοι καρποί του θέρους των έργων μας, της μεγαλύτερης ακτινοβολίας του έτους, της φωτεινής μας ακτινοβολίας και των πνευματικών γνώσεων.
Εύχομαι λοιπόν, με όλη μου την ψυχή, το έργο της σποράς και εργασίας που σπέρνουμε σήμερα να καλλιεργηθεί κατάλληλα και να αποδώσει πλούσια συγκομιδή. Εις δόξα του Θείου Φωτός, της Αληθείας, της Θείας Γνώσεως, του Τεκτονικού Φωτός και του Μεγάλου Αρχιτέκτονος του Σύμπαντος του Πατρός Πάντων.
Οκτώβριος 2009
Ε.Μ. (Μ. Διδ.)
πηγή: www.aasr.gr