ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Αρχαία Ολυμπία - Αγγείο με Τεκτονικά Σύμβολα;



Καθαρά Δευτέρα 2012. 

Είχα από καιρό σχεδιάσει μια επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας με κύριο στόχο  τη φωτογράφιση του εργαστηρίου ενός ξακουστού Τεχνίτη , του Φειδία . Ένα εξαιρετικό μέρος όπου μεταγενέστερα, κατά τα βυζαντινά χρόνια , μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία.

Όμως , όπως είναι γνωστό, όταν ο άνθρωπος σχεδιάζει ο Θεός γελά. Από νωρίς το πρωί η βροχή έπεφτε ασταμάτητα. Ήταν αδύνατη η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο . Έτσι αποφασίστηκε η επίσκεψη τουλάχιστον στο μουσείο της Ολυμπίας.

Δεν χρειάζεται να σας περιγράψω τον πλούτο και την σπανιότητα των εκθεμάτων που φιλοξενεί καθώς είναι γνωστό σε όλους ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της πατρίδος μας και όχι μόνο.

Τα παιδιά μου έτρεχαν μαγεμένα ανάμεσα  στον Ερμή του Πραξιτέλη, τους ανδριάντες των Ρωμαίων Αυτοκρατόρων, τις πανοπλίες της κλασσικής περιόδου, τα αετώματα του ναού του Δία. Ξαφνικά, και ενώ εξετάζω ένα αγγείο το οποίο φέρει εγχάρακτη σβάστικά, ακούω την φωνή του γιού μου να μου λέει ΄΄ Μπαμπά κοίτα ! Αυτό έχει επάνω σηματάκια σαν αυτά που φοράς στο σακάκι σου ΄΄.

 Στην αρχή δεν κατάλαβα αλλά πλησιάζοντας είδα ότι στέκονταν μπροστά σε ένα αγγείο το οποίο έφερε  <<τρικάμπυλα  τόξα>> , το γνωστό στους Τέκτονες σύμπλεγμα  του γνώμονα με τον διαβήτη.

Επρόκειτο για ένα απιόσχημο πιθαμφορίσκο  με πώμα – βάση από κύλικα το οποίο προέρχεται από τον τάφο ανασκαφής 1972 συστάδας Καλόσακα και χρονολογείται στα 1400 π.Χ.

Δυστυχώς δεν κατάφερα να βρω άλλες πληροφορίες για το συγκεκριμένο έκθεμα. Και σε καμία περίπτωση δεν ισχυρίζομαι ότι αναπαριστά το γνώμονα και τον διαβήτη ως όργανα μέτρησης και σχεδιασμού καθώς ο διαβήτης ως χωροσταθμικό όργανο θεωρείται επινόηση του Θεοδώρου (Σάμος) 6ος αιώνας π.Χ. (Επρόκειτο για ξύλινο πιθανώς όργανο σχήματος Άλφα από την κορυφή του οποίου κρέμονταν λιναίη). Βέβαια παρόμοιο όργανο βρέθηκε σε τύμβο στις Θήβες της Αιγύπτου και χρονολογείται στα χρόνια του Ραμσή του Β (1300 π.Χ)

Όμως ως σύμβολο αποδεικνύεται ότι ήταν γνωστό πολλά χρόνια πριν .

Τελικά το σίγουρο είναι ότι παντού μπορείς να βρεις σύμβολα τα οποία σου κεντρίζουν το ενδιαφέρον καθώς ,αν και χαραγμένα πριν από χιλιάδες χρόνια , χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα.

Ρομαντική φαντασία; Σύμπτωση; Γεγονός; 
Αφήνω τον καθένα από εσάς να βγάλει το δικό του συμπέρασμα.